Lækkerier fra Artemide – Italiensk design, når det er bedst

Artemide blev grundlagt i 1959 af de italienske designere; Ernesto Gismoni og Sergio Mazza, der i dag leverer designerlamper til hele verden. Den konstante søgen på innovation, samt fokus på den optimale belysning, har holdt dem blandt verdens førende indenfor belysning efter mere end 50 år. Designere og designprocessen tager altid udgangspunkt i, at produktet skal være ’Lys til mennesker – som en kilde til fysisk og mental velvære i enhver situation’. Artemide har derfor lamper til ethvert belysningsbehov. Deres produktportefølje byder på mange forskellige variationer og genfortolkninger – fra den ikoniske Artemide Bordlampe Tolomeo til skulpturelle gulvlamper, samt funktionelle og stemningsgivende Artemide væglamper.

Blandt sortimentet af Artemide lamper, finder du blandt andet de to ikoniske italienske lamper; Tizio Bordlampe af Richard Sapper og den populære Tolomeo Bordlampen af Michele De Lucchi. De to Artemide bordlamper har begge opnået en fornem permanent plads, på nogle af de mest prestigefyldte museer i verden; ’Metropolitan Museum of Art’ samt ’Museum of Modern Art’. Artemide byder på langt flere eksempler på lækkert gennemtænkt design, fra nogle af Italiens bedste designere. Blandt vores sortiment har vi flere prisvindende Artemide lamper, der fortjener opmærksomhed:

Pirce af Giuseppe Maurizio Scutellá

Pirce af Giuseppe Maurizio Scutellá

Født i 1962 er Giuseppe Maurizio Scutellá ekspert i formstøbning af designobjekter. Efter at have designet for firmaer, som blandt andet Ducati og Mercedes, kastede han sig ud i design af belysning med en nærmest magisk udstråling. I 2008 designede han i samarbejde med Artemide Pirce Pendel.

De elegante Pirce Pendler får i flere forskellige versioner, men fælles for dem alle, inklusiv Pirce loftlampen, er den karakteristiske form – en organisk og ujævn cirkelform, der snor sig som en spiral og skjuler lyskilden i centrum, mens den spreder et gådefuldt lys. I samme serie finder du også den moderne Pirce væglampe, hvor lampens lette design giver et smukt opadgående lys.

Den skulpturelle lampe vandt ’Good Design Award’ i 2008, samt en ’Red Dot Award’ i 2009.
Talo af Niel Poulton

Talo af Niel Poulton

Designeren bag den simple Talo væglampe; Niel Poulton, blev født i Skotland i 1963. Han afsluttede i 1985 uddannelsen som industriel designer og arbejde fra 1990’erne, primært med at designe belysning. Han er bedst kendt for hans bemærkelsesværdige anvendelse af teknologi i forbindelse med hans design.

Blandt mange andre lamper, har han designet Talo LED væglampen for Artemide. En stilren og minimalistisk lampe, med et indirekte diffust lys – både nedadgående og opadgående. Udarbejdet i højeste kvalitet, i form af formstøbt aluminium med en hvid finish, samt poleret krom eller sølvfarvet. Med sin moderne, æstetik og slanke konstruktion, har lampen et aflangt og smart design. Konstruktionen optager minimal plads og giver en beroligende indendørs belysning.

Væglampen vandt ikke mindre end fire forskellige priser i 2002, heriblandt en ’Red Dot Award’ og en ’IF Produkt Design Award’.
Dioscuri af Michele De Lucchi

Dioscuri af Michele De Lucchi

Den italienske designer Michele De Lucchi fra 1951, er uddannet arkitekt og kendt for hans alsidige design, med en elegant udstråling og omhyggelig produktion. Hans arbejde breder sig over både møbeldesign, industrielt design, indretning og belysning. Indenfor belysning er han bedst kendt for hans Tolomeo lampe - en klassisk og yderst funktionel arkitektlampe, med et moderne design og arkitektonisk udtryk.

Derudover har han designet den simple Dioscuri serie fra Artemide. Den mundblæste kugleformede glasskærm, giver et behageligt lys til hele rummet og giver en stemningsfyldt belysning. Med flere forskellige størrelser, har man mulighed for at kombinere dem til en mere dekorativ belysning. Eksempelvis i form af flere Dioscuri bordlamper på en kommode eller et lille bord. Den største bordlampe har en diameter på 42 centimeter og egner sig derfor også som gulvlampe. Dioscuri loftlampen kan også anvendes som væglampe. Med en IP65 er der mulighed for en blød belysning på badeværelset – eksempelvis kan man, med den mindste størrelse der måler 14 centimeter i diameter, kombinere flere lamper på en lineær linje, til en stilrent og stringent look.

Michele De Lucchi vandt, med Dioscuri lampen i 2000 en ’Design Plus Light+Building Award’, samt en ’Red Dot Award’ for den høje designkvalitet.
Melampo af Adrian Gardére

Melampo af Adrian Gardére

Den funktionelle, elegante og smukke lampe fra Artemide Melampo blev designet i 2000 af den franske designer Adrien Gardère - født 1972. Hans kendetegn er stærkt design, med en relevant kombination af traditionel knowhow og nutidens livsstil. Hans innovative tilgang til design ses tydeligt i forbindelse med Melampo lampeserien, hvis karakteristiske lampeskærm kan justeres i tre forskellige positioner, afhængig af belysningsbehov.

Anbring en Melampo gulvlampe i forbindelse med sofahjørnet, for at skabe en hyggelige belysning med et blødt lys, der skinner gennem lampens skærm. Har du behov for et koncentreret lys til eksempelvis at læse en bog, tippes skærmen let i den ønskede retning. På samme måde virker Melampo Bordlampen på kommoden eller Melampo væglampen som sengelampe.

I 2001 blev Adrian Gardéres innovative design belønnet med en ’Red Dot Award’.
Cadmo af Karim Rashid

Cadmo af Karim Rashid

Designer Karim Rashid blev født i Egypten 1960. Den prisvindende designer er blandt de mest produktive designere i sin generation. Med mere end 3000 designs i produktion og over 300 prisvindende produkter på sit CV. Hans alsidige tilgang til design, giver ham evnen til at kombinere idéer, materialer og æstetik i et næsten grænseoverskridende design.

Gennem hans karriere har han arbejdet sammen med utallige brands, og designede i 2011 for Artemide; Cadmo væglampe. Lampens design af glatte kurver, udstråler en retrostil med en moderne twist. Den udsender et direkte op- og nedadgående lys, mens det sprøjtestøbte termoplast og aluminiumsreflektor, reflekterer lyset, så man får det optimale ud af belysningen.

Udover de 300 andre priser, modtog Karim Rashid i 2011 en ’Red Dot Award’ for den elegante og moderne Cadmo væglampe.

Made In Italy

Italien er kendt for deres høje kvalitet indenfor både sundhedsvæsnet, mad, drikke og ikke mindst design. Vi elsker alt fra den italienske kultur; Italiensk mad, italiensk vin, italiensk mode, rejser til Italien og ikke mindste deres kvalitetsstempel; Made in Italy. Deres lidenskab og passion, samt æren i af producere produkter af allerhøjeste kvalitet er yderst bemærkelsesværdig - Det ligger i deres kultur at man er passioneret omkring det man laver.

Et af tidens helt store tendenser, er ønsket om at bringe mere kvalitet ind i hverdagen – her passer Artemide perfekt ind i hverdagen. Deres lamper er udført i højeste Made In Italy-kvalitet, med fokus på både design og produktion. Du får altså en lampe, der har en lang holdbarhed, hvis tidløse design kan anvendes mange år ud i fremtiden.

Gå på opdagelse i Artemides fantastiske udvalg af lamper.