Ansvarlighed overfor naturen
Den globale FSC-mærkningsordning til træ, får bred opbagning indenfor produktion af belysning. I en FSC-skov, bliver der ikke fældet mere træ end skoven kan nå at producere. Samtidig er FSC en sikkerhed for at dyr og planteliv bliver beskyttet og at de mennesker der arbejder i skoven, er uddannede, får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn. Du kan derfor købe en FCS-mærket lampe med god samvittighed.
Nogle af de vigtigste ting for designeren Tom Rossau, er bæredygtighed og ansvarlighed overfor naturen. Til Tom Rossau lamper anvendes der ofte birkefinér, som udelukkende bliver laveret fra leverandører der er FSC certificeret og driver bæredygtig skov. Det har altid været vigtig for Tom Rossau at holde produktionen geografisk tæt på, men uden at gå på kompromis med kvaliteten. Ifølge Tom Rossau, nytter det ikke noget at tilbyde et bæredygtigt produkt, der ikke holder og derfor skal skiftes ud efter få år – på den måde går ligningen om det miljømæssige hensyn ikke op.
Økologisk design i bambus
David Trubridge har en gennemtrængende passion og respekt for naturen, der førte til at han etablerede sin designvirksomhed, som i dag beskæftiger sig med at designe økologiske og bæredygtige lamper. Det primære materiale der er anvendt til David Trubridge lamperne er bambus. Bambus er i sig selv et bæredygtigt materiale, da det vokser hurtigt, det kan let bearbejdes og har en høj holdbarhed. Hans design får fuld opmærksomhed, når det kommer til udvælgelse af råvarer, logistik og produktion af produktet. Blandt andet leveres lamperne usamlede i flade æsker, for at mindske belastningen på miljøet.
Med Grain Pendlen fra Muuto, ses en anden måde at anvende bambus. For at mindske brugen af plastik, er Grain Pendlen designet i en bæredygtig blanding af plastik og bambusfibre, der er let at bearbejde. Det hurtigt voksende bambus, giver ikke blot lampen en smuk struktureret overflade, men giver også materiale en styrke, der kan holde i mange år. Et tidløst design, der kan anvendes mange år, uden man bliver træt af at se på det.
Udsøgt design med bæredygtig kant
Æstetik, enkelthed og funktionalitet kombineret med tankevækkende håndværk og omtanke for miljøet; Den danske virksomhed UMAGE, pakker alle deres produkter i stilfulde og flade kasser, for at optimere global logistik, reducere lager- og transportomkostninger, samt gøre deres design mere overkommelig og tilgængelig. Derudover tager de ligeledes miljørigtige valg, i forhold til materialerne. Blandt andet er den populære EOS lampe produceret af gåsefjer, som bliver tilovers ved slagtning og ellers ville være blevet smidt ud eller anvendt til puder. Hver gang Umage køber fjer til deres lamper, sørger de altid for fuld dokumentation på, at alle forholdene lever op til EU regulativer, med hensyn til rengøring, håndtering og slagtning af gæssene. Med stor fokus på miljø og dyrevelfærd, kan du købe din UMAGE lampe med god samvittighed.
I Danmark produceres den håndlavede Dome bordlampe, med skærm i genbrugt aluminium og en base i stål hos virksomheden Mater. Hos Mater ser de muligheder i det, andre betragter som skrot. Når de anvender aluminium i et design, er der derfor tale om genbrugt aluminiumsskrot – eksempelvis fra gamle bilkomponenter eller cykelhjul. Derudover arbejder de konstant på at reducere deres aftryk på miljøet, ved at søge målrettet efter produktionspartnere der lever op til de miljøvenlige standarter.