Glemt design genfødes af GUBI - Læs om Bill Currys Obello her

10. marts 2022
Glemt design genfødes af GUBI - Læs om Bill Currys Obello her
Obello hedder lampen, og er skabt i et enkelt stykke glas. Glasset er mundblæst, og man mærker tydeligt den høje grad af kvalitet og detaljebevidsthed, når man ser på lampen. Samtidigt betyder konstruktionen i et enkelt stykke glas, at lampens lunefulde glød og lys vandrer fra skærmen og ned langs foden, hvilket skaber et sammenhængende og uforstyrret udtryk. Inspirationen til lampens form hentes fra en svamp, og det naturlige bliver et hovedtandhjul i lampens fremtidsagtige udseende.

Når en lampe ikke følger den traditionelle base-plus-skærm format, kaldes det en total-looklampe. Da lampen blev tegnet i 1970 var dette stadigt nyt og revolutionerende, men selv i 2022 virker formen som noget, man kunne falde over ombord på et rumskib. Fremtidsdesignet og total-look formatet er dog ingen overraskelse, når man lærer, hvem der har tegnet lampen.

Fra en af LA Space-Poppens stiftende fædre til GUBI i Danmark

1960erne var en fantastisk tid for Nordamerika. Med hastige skridt tager USA store teknologiske fremspring, og efterkrigstiden medfører en hær af innovative og på daværende tidspunkt utænkelige opfindelser og bedrifter. Det amerikanske forsvar tager de første spadestik til internettet, den første vejrsatellit gør et kredsløb om jorden, og Aldrin, Collins og Armstrong vender helskinnet hjem den 24. Juli 1969 fra NASAs veloverståede månelanding.

Kernefamilierne flytter ud langs de brede forstadsboulevarder til huse med vandede plæner og hvidt træstakit, og den amerikanske kultur spreder sig over oceaner, hvor resten af verden inspireret følger med i yankee-livet med teknologi, kultur og musen med de hvide handsker. Alt synes muligt i 1960ernes Amerika i en tid med både Luther King Jr., Bob Dylan og Muhammad Ali.  

I en bungalow nær LAX sidder Bill Curry og beskuer jetfly. Den legendariske designer, der har fortid hos den amerikanske flåde og Art Center College of Design, og designerfaring fra reklamebranchen og luftfartsindustrien, tegner lamper - og i en tid med kollektive sommerfugle i maven og al fokus rettet mod fremtiden sætter han pennen til papir, og fanger perfekt tidens zeitgeist med sit mest ikoniske design; Stemlite - som i øvrigt også er relanceret af GUBI.

Med en enkelt lampe formår Bill Curry at opsummere og indkapslede hele Amerikas daværende ånd. Stemlite, der er verdens første rigtige total-looklampe, tager verdenen med storm – og den unikke form, der mest af alt ligner noget fra kommandobroen på et rumskib, bliver brugt i kulisserne på nogle af tidens mest fantastiske science-fiktion eventyr, blandt andet Star Trek.

Løbende bliver der tilføjet nye former og typer til Stemlite kollektionen af lamper, indtil Bill Curry i den unge alder af 43 dør i 1971. Curry blev beskrevet som værende en af Californiens førende designere, og hans designs blev brugt som billede på amerikansk kvalitet på udstillinger i Soviet Unionen, Jugoslavien og i Irak.

Et forglemt design, fornyet og forfinet

I samarbejde med Currys familie har danske GUBI, der også stod bag relanceringen af den legendariske Stemlite, fået adgang til et par aldrig-før-sete tegninger fra Bill Curry selv. Lampen, som han havde tegnet, var en enormt tidlig prototype – så tidlig at den ikke engang var navngivet endnu.

GUBI arbejder med overgangsrummet, der er opstået som et biprodukt af coronakrisen med hjemmearbejdsdage og arbejdspladsfrihed. Overgangen mellem ude og inde, og overgangen mellem hjemme, afsted og på arbejde. Firmaet forelskede sig i den lille form, som Bill Curry tegnede for halvt et århundrede siden, der eksisterer som en spående drøm om fremtiden fra en fjern fortid. En drøm, som når man ser en science fiction filmet i 1960erne, men som foregår i det fjerne år 2022, både vidner om den tid hvor tanken blev tænkt, og om hvor utroligt meget og hvor ufatteligt lidt, vi har nået.

Fortidens drøm om fremtiden er blevet bragt ind i nutiden ved hjælp af genopladelige batterier, der gør lampen transportabel. Tag den med dig ud i sommernatten, og skru langsomt op for den justerbare LED lyskilde som sollyset skruer ned og mørket falder på. Den smukke svampefacon beskytter det indbyggede batteri og lyskilde mod sol, sand og vand – og Obello kan sagtens tages med ud i haven samt overleve et regnskyl.

Se Obello fra GUBI her!