En lys idé for miljøet der tænder – hjælp mod havforurening med ny E3Light pære.

20. september 2022
En lys idé for miljøet der tænder – hjælp mod havforurening med ny E3Light pære.
1.6 millioner kvadratkilometer. Så stort anslår UNESCO, at affaldsøen i Stillehavet er. Det er et område tre gange større end Frankrig, og 37 gange større end Danmark. Øen ligger mellem Californien og Hawaii, og er den største af de fem store affaldsøer, vi kender til.

Det er svært at anslå hvor meget plastikaffald, som der reelt er tale om, da kun en hvis andel af plastik flyder ovenpå vandet – men UNESCO skriver, at 80% af al marineforurening er plastik, og at 8 til 10 millioner tons plastik havner i havet hvert år.

Konsekvenserne af plastikforureningen er kæmpestore, og derfor har mange nationer, NGO’er og virksomheder et enormt fokus på at mindske det negative aftryk, som vi mennesker har på miljøet.  

Én af de mange virksomheder er pæreproducenten E3Light, der arbejder for at skabe lys, der er af høj kvalitet – men også lys der er bæredygtigt. Virksomheden er dansk, og står bag nogle af de mest innovative belysningsløsninger til både privaten og virksomheden.

E3Lights nyeste skud på stammen er dog en helt særligt bæredygtig pære. Pæren er en klassisk 9W LED-pære, men materialet er unikt; pæren er nemlig lavet af plast, der er reddet fra at havne i havet.

Ocean Bound Plastic, hedder konceptet, og er et koncept, der blev udviklet af NGO’en Zero Plastic Oceans. OBP er plastikaffald, der bliver samlet op og genanvendt, inden det havner i havet. Tegner man en linje fra kysten 50 kilometer ind på land, og gør det hele jorden rundt, har du markeret to milliarder mennesker – og det plastikaffald, der genereres i dette område, vurderes at stå for 80% af plastikaffaldet i havet.

Derfor er flere og flere virksomheder begyndt at opsamle dette plastik, før det bliver et reelt problem – og et af de firmaer er altså E3Lights.

Den nye Ocean Bound Plastic Pære er, foruden at være skabt af genanvendt plastikaffald, også en LED-pære, hvilket betyder, at den har en enormt lang levetid. Pæren bruger desuden meget mindre strøm end både glødepærer og halogenpærer – og når denne pære har gjort sit arbejde, kan den let adskilles og genanvendes, så den heller ikke havner i havet.

Mængden af plastik der ender i havet hvert år, forventes næsten at tredoble i 2040, fortæller Pew Charitable Trusts og tænketanken SYSTEMIQ i en analyse i 2020, og WWF skriver, at der i 2050 kan være mere plastik i havet end der er fisk per vægt. Og selvom plastik siden sin opfindelse i 1950 har revolutioneret hvordan vi lever, findes størstedelen af alt det plastik, der nogensinde er blevet skabt, stadigt.

Plastik er et vidundermiddel; plastikprodukter er stærke, holder længe, er billige at fremstille og er lette at genanvende. Det menneskeskabte materiale er blevet brugt til alt fra havestole, madbeholdere og legetøj og til medicinalprodukter, sikkerhedsudstyr og selv NASA’s Mars Perseverance Rover – men alle de fantastiske produkter kommer med et ansvar for at indsamle, genanvende og genbruge.

Køb pæren her!