P.V. Jensen Klint

Født: 1853 - Død: 1930
Kendte værker: Grundtvigskirken
Uddannelse: Bygninsingeniør og på Kunsakademiets malerskole.

Historik
P.V. Jensen-Klint (Peder Vilhelm Jensen-Klint) var en dansk arkitekt og maler.

Han blev uddannet som bygningsingeniør 1877 og på Kunstakademiets malerskole 1885. Fra 1892 til 1916 ernærede han sig som matematik- og tegnelærer, mens han begyndte sit virke som arkitekt.

Han arbejdede som kunsthåndværker og med dekorativt arbejde og efter opførelsen af Gymnastikhuset på Vodroffsvej i København 1897, blev han optaget i Akademisk Arkitektforening.

Grundtvigskirken er hans arkitektoniske hovedværk. Den blev projekteret i 1913 og opført i 1921 til 40. Sammen med skitserne til Bethlehemskirken i København udtrykker den et materialiseret matematisk manifest, som bæres af et religiøst gemyt.

Begge kirker blev færdigbygget af sønnen Kaare Klint Jensen-Klint og disse hovedværker i nyere dansk arkitektur, fik stor betydning for mange danske arkitekter.

Sin største indsats som arkitekt kom Jensen Klint til at yde som kirkebygmester. På grund af opgavens mindre sammensatte karakter kunne hans kunstneriske fantasi, hans religiøse følelse og hans grublende og skabende trang få et friere afløb end ved det borgerlige byggeri.

Men udover hans virke som arkitekt designede han også prdodukter. Han designede bl.a. en petroleumslampe i stentøj, men han manglede en passende lampeskærm hertil. Det var i denne forbindelse han opfandt den krydsplisserede skærm, som 40 år senere blev sat i produktion i virksomheden Le Klint.

Jensen Klints folkelighed ligesom hans visionære fantasi og hans stærke følelsesbetoning må ses i sammenhæng med hans grundtvigianske livssyn, ligesom kunsthåndværket var udgangspunktet for hans arkitektoniske opfattelse i faglig henseende.
Ingen varer
Der er ikke fundet nogen varer ud fra de valgte kriterier
Del dine billeder med @lampemesteren
Tag #yeslampemesteren, så bliver dine billeder måske vist her. Inspirer og lad dig inspirere, fra en unik bolig til en anden.