Viden om pærer

Bliv klogere i pærevirvaret!

Det kan være et virvar at finde rundt i det store udvalg af pærer. Hvilken pærer skal man vælge? Hvordan er lyset, og hvor er det bedst at bruge hvad? Det vil vi her prøve at skitsere for dig, så det efterfølgende vil være lidt nemmere at navigere rundt i.

Dette skal du være opmærksom på:

Soklen: Før du overhovedet begynder at tænke på farvetemperatur og CRI-værdier, bør du undersøge præcist hvilken sokkel, du skal bruge! Kig både efter sokkeltype og dimensioner, så du er sikker på, at pæren passer til netop din lampe.

Dæmpbarhed: Skal lampen kunne dæmpes på den ene eller anden måde, så vær sikker på, at pæren du køber kan dæmpes – efter at hele verden er gået over til LED, er dette nemlig ikke en selvfølgelighed! Læs mere om dæmpning her!

Farvegengivelsen: Dette betyder, hvor god pæren er til at gengive farver, som de ser ud i naturen i naturligt lys! Vælg en pære med god farvegengivelse – dvs. en CRI på mindst 90 - de steder hvor farvegengivelsen er særlig vigtig.

Lysets farve: Lys er ikke bare lys! Vurder hvilken lystype, du søger:

  • 2.700-3.300 Kelvin er et varmt lys, der minder om glødepærens lys.
  • 3.300-4.000 Kelvin giver et neutralt lys.
  • 4.000 Kelvin giver et køligt lys.

Som tommelfingerregel er en kelvin på 2.500-2.700 det bedste lys at slappe af i, en kelvin grad på 4.000-4.500 er det mest optimale at arbejde i, og en kelvin grad på 6.000 eller derover er godt mod vinterdepression, eller hvis man har brug for lidt ekstra energi. (protip: en lampe, der kan skifte temperatur, gør det let at vælge det lys, du har brug for i løbet af dagen)

Energimærket: Gå selvfølgelig efter LED, da de altid er de mest energi-effektive pærer - men vær også opmærksom på den nye energimærkning, hvor en pære, der tidligere var A eller bedre, nu er omkring E!
De forskellige sokler på pærerne

De forskellige sokler på pærerne

Der findes mange forskellige sokler på pærer, men de mest almindelige er:

E27 (en stor sokkel)
E14 (en lille sokkel)
G9 (en stift pære)
GU10 (en spotpære)

LED

LED er standarden i dag indenfor pærer. Den lille, enormt effektive og godt lysende pære har langsomt indtaget lys-markedet med sin lange levetid og strømbesparende natur. Mange husker nok tiden med glødepærer, der blev efterfulgt af sparepæretiden - men faktum er, at vi i dag er i LED-guldalderen! Skal du bruge en LED, er der forskellige ting, du skal holde øje med:

Lumen


Lumen (lm) er lig den lysstyrke, en lyskilde afgiver. Du kan nogenlunde regne med følgende:
  • 2-4W = 200-300 lumen,
  • 3-5W = 300-500 lumen,
  • 5-7W = 500-700 lumen,
  • 8-10W = 700-1000 Lumen,
  • 10-13W = 1000-1250 Lumen,
  • 13-20W = 1250-2000 Lumen

Den vidunderlige LED-opfindelse

Den første rigtige LED-lampe blev opfundet i starten af 1960’erne hos General Electrics udviklingsafdeling af Nick Holonyak Jr. – og var en lille rød diode, der minder om den, du helt sikkert har på fjernsynet, som minder dig om, at det står på standby.

Opfindelsen var en videreudvikling på den infrarøde LED, som Gary Pittman og Robert Biard opfandt året forinden hos Texas Instruments, og som sin forgænger var der lange udsigter til et egentligt formål med de små dioder.

Op gennem tresserne og halvfjerdserne blev flere farver og LED-nuancer opfundet, og samtidigt blev de små lysgivere mere og mere effektive – det var dog den klassiske sparepære, der egentligt er et lysstofrør, der vandt våbenkapløbet om at blive sparepæren, da man var desperat efter at spare på energien under oliekrisen i 1973.

Sparepæren var en lille kæp i hjulet for udviklingen af kommercielle LED-pærer – men selvom udviklingen nu ikke havde den fart, den havde haft indtil, fortsatte den dog ligeså stille indenfor LED-lys – og i 1994 blev den ultra-lyse blå LED-opfundet, hvilket gjorde LED-skærme mulige, og som indirekte betød, at man endeligt kunne producere en LED-pære, der lyste ligeså godt, som en klassisk glødepære.

CRI står for Color Rendering Index, og beskriver hvor godt, en pære gengiver lys. Længe havde LED’er været plaget af dårlig farvegengivelse – og netop det problem kunne de kraftige blå LED’er løse. Sendes det blå lys ud gennem en pære, der invendigt er belagt med gul fosfor, skabes der nemlig et hvidt lys - fosfor får i øvrigt sit navn fra det græske ord for lysbringer.

De næste mange år arbejdede man på at finpudse den hvide LED – og der kom for alvor gang i innovation efter USA's Department of Energy opdagede hvor meget strøm, at LED-pærer potentielt kunne spare.

De store LED-fordele

I dag er det muligt at få LED-lys, der kan måle sig med selv nogle af de bedste glødepærer – og med den helt rette LED kan du opnå masser af fordele i forhold til gammeldags pærer. I dag findes der sågar LED-lys, der helt naturtro efterligner stearinlys. Her kommer seks gode grunde til, at du bør investere i et LED-arsenal af pærer og lamper:

  • 1. Lavere strømforbrug
    Den første pointe giver måske sig selv, men det er værd at nævne, at LED’er bruger betydeligt mindre strøm end både glødepærer, sparepærer og halogenpærer. Det er svært at nævne konkrete tal, da alle LED-pærer ligesom glødepærer er forskellige – men en tommelfingerregel er, at en 60 watt glødepære kan erstattes af en 8 watt LED.


  • 2. Lavere varmeudledning
    Vi har nok alle prøvet at skrifte en nyligt sprungen glødepære og på den måde brændt fingrene. Grunden til, at LED-pærer bruger mindre strøm, er, at en LED mere effektivt omdanner energi til lys – en glødepære taber enormt meget energi til varme. Det betyder, at din LED-lampe både bruger mindre strøm, og at din LED-lampe bliver mindre varm. På den måde behøver du ikke frygte lampeskærme, der bliver misfarvet af varme – og på den måde kan lampeproducenterne lave endnu mere spændende lamper.


  • 3. En høj og hurtig farvegengivelse
    Vi, der har levet i sparepæreperioden, husker sikkert det ærgerlige og sløje lys, som de små snoede kompakte lysstofrør gav. For ikke at ligne et banegårdstoilet skulle stuens lys tændes længe, før gæsterne kom, og det kunne tage lang tid, før sparepærerne ikke længere misfarvede både indretningen og gæsterne – for ikke at tale om den sundhedsfare det var, skulle man komme til at tabe en af de små kviksølvdampe-holdige pærer. Med en LED-pære sætter du omgivelserne i det lys, de fortjener, fra sekundet du trykker på lyskontakten. LED har ikke en opvarmningsperiode som sådan, og en pære med en høj CRI-værdi er smuk lige fra festens start og til festens slut.

  • 4. Lang levetid
    I gamle dage var det et fast indslag i dagligdagen at smutte til købmand, fordi en eller anden pære var sprunget af – sådan er det ikke længere. LED-pærer har titusindvis af levetimer – og nogle producenter lover helt op til 100.000 timers levetid.

  • 5. Mindre formfaktor
    I dag kan man producere bitte små LED-lys, hvilket gør, at lampeproducenterne kan skabe former, der ikke før var mulige at skabe. Den lange levetid betyder også, at lampeproducenter ikke skal tænke på, at erstatningspærer skal være lette at skaffe – hvilket betyder, at de kan lave unikt formede pærer. Derfor findes der i dag langt flere unikke lamper, der gør brud med klassiske lampeformer.

  • 5. LED-pærer er de eneste lettilgængelige pærer i dag
    I 2009 begyndte udfasningen af 100-watt glødepærer, i 2012 alle glødepærer, i 2018 halogenpærer og i 2021 sparepærer. Vi er for alvor i en guldalder indenfor LED-pærer – og de små kompromisløse strømbesparende lysgivere ser for alvor ud til at være de bedste pærer, der findes. Hvert år bliver farvegengivelse, lys og strømforbrug mere og mere effektivt på LED-pærer, og der er ingen tegn på, at udviklingen stopper.

Farvegengivelse

Vær opmærksom på, at lys der er for hvidt og koldt, kan skabe ubehag - og lys, der er for gult, giver en unaturlig farvegengivelse. Lysets evne til at gengive farver vurderes på en skala fra 0-100 CRI. Det står for Colour Rendering Index. Som målestok er dagslysets evne til at gengive farver 100 CRI.

I LED-verden er der sket utroligt meget de sidste par år - og hvor man førhen sagde, at halogen og glødepærer udkonkurrerede LED-lyset, siger man i dag, at LED-pærer sagtens kan have en ligeså god farvegengivelse, som de klassiske pære havde, før de blev ulovlige.

Fremtiden lys

Philips har sammen med Apple udviklet Philips Hue, som er pærer og lamper du kan kode til at gøre præcist det, du ønsker.
Det bliver helt sikkert fremtidens lys.

Du skal blot downloade App'en og så har du mulighed for at indstille lysstyrke og farve (du kan vælge imellem 16 millioner farver) og du kan kode lyset til at tænde på bestemte tidspunkter. Dæmpe ned om aftenen og dæmpe op om morgenen.
Du kan bruge det som tyverisikring, når du er ude at rejse, da du kan få det til at tænde og slukke vilkårligt rundt om i huset.
Der er utallige muligheder for hvad du nu kan få dit lys til at gøre.

Philips Hue findes i E27, E14, GU10 og både som normale pærer og dekopærer - såvel som indbyggede LED'er i Hues egne lamper.

Se alle Philips Hue produkterne her.