Bill Curry – Designeren bag Stemlite og Obello

Bill Curry - designeren bag Stemlite og Obello

DEN AMERIKANSKE TIDSÅND I 1960'ERNE WIEKU
I aviserne kan man læse, hvordan Kennedy lover bemandede månelandinger og etapesejre i rumkapløbet, over lufthavnene kan man høre skrigene fra nationens første Boeing 707-jetfly, der rejser og formindsker afstandene i det store land, verdens første satellit-tv-signal sendes over Atlanten, og Cadillac opgiver sine store rundbuer til fordel for strømlinede, rumfartøjsinspirerede kromlinjer.

USA var hjemsted for en unik tidsånd mellem 1945 og slutningen af 1960'erne, hvor alt syntes muligt. Med to vundne verdenskrige og et økonomisk boom bag sig flyttede amerikanerne ud af storbyerne og ind i store forstadsvillaer på brede boulevarder med vandede græsplæner og flag med stjerner og striber på flagstænger. 76 millioner babyboomere blev født mellem 1946 og 1964, mens den amerikanske mus med store ører og hvide handsker overtog verden. Coca Cola-flaskens glaskurver blev erstattet af en aluminiumsdåse og blev billedet på en lys fremtid med teknologiske fremskridt, borgerrettigheder og en industri, der giver den amerikanske befolkning kollektive sommerfugle i maven. Ingen anden lampe indfanger denne tidsånd så godt som den smukke og ikoniske Stemlite af Bill Curry.

BILL CURRYS HISTORIE
Året er 1962, og Bill Curry befinder sig i El Segundo - en lille by i Los Angeles County. Det er et område, hvor Curry sandsynligvis er velkendt, da han har arbejdet som reklamemand og designer i rumfartsindustrien - en industri, som El Segundo er blevet et knudepunkt for i Golden State på USA's vestkyst. Bill Curry havde skabt sig et navn i branchen, men ville prøve noget nyt - så han startede et designfirma ved navn Design Line.Siddende i sin bungalow i kystbyen Playa Del Rey ved Santa Monica Bay kunne den dengang 35-årige designer se de mange fly ankomme og afgå fra LAX-lufthavnen - og der er ingen tvivl om, at de forkromede jetfly kombineret med nyheder om rumraketter og rumrejser påvirkede Curry, da han spidsede sin blyant og designede Stemlite-lampen. En lampe, der transcenderede sin funktion som lysarmatur og blev et internationalt anerkendt symbol på amerikansk ekspertise.

STEMLITE LAMPER

Stemlite-lampen fra Bill Curry er blevet hyldet som den mest indflydelsesrige lampe i 1965 og brugt som et eksempel på amerikansk design af høj kvalitet i Sovjetunionen, Jugoslavien og Irak - et unikt design, som mange vil genkende.

Det ligner noget, der nemt kunne findes i stuen hos Jetsons eller på broen af et rumskib - og det er præcis, hvad det gjorde. Hvis du er en ivrig seer af den originale Star Trek TV-serie, vil Stemlite se bekendt ud: det prydede rumskibet USS Enterprise, som blev verdensberømt i 1966, da kaptajn Kirk første gang satte sig i sin ikoniske kaptajnstol på rumskibet.

Lampen blev produceret indtil 1977, hvor den udgik - men heldigvis kan du nu købe den igen takket være den danske lampeproducent GUBI, som har genintroduceret Stemlite i nye farver og varianter et halvt århundrede efter, at lampen første gang landede på lampeforhandlernes hylder i 1962.

Se alle Stemlite-lamper her

OBELLO
Obello var utvivlsomt udset til at blive efterfølgeren til den legendariske Stemlite - men det blev aldrig til noget.

Bill Curry var kun 44 år gammel og døde pludseligt i 1971. Designeren, der ofte blev beskrevet som toppen af den californiske designstil, nåede aldrig at se fortsættelsen af den lampe, der gjorde ham berømt. Derfor har GUBI for nylig præsenteret et glemt design fra Currys portefølje.

Obello er en smuk lampe med organiske former, som passer perfekt ind i atomalderen. Dens svampelignende silhuet, opale krop af klart, blæst glas og specielle lys minder om noget, der lige er landet fra det ydre rum - og lampen beviser, at Bill Curry var forud for sin tid. GUBI har hentet lampens tegninger fra Currys prototypeportefølje og tilpasset dem til nutidens belysningsbehov med et genopladeligt batteri.

Find Obello her