Bill Curry – Designeren bag Stemlite og Obello

Bill Curry – Designeren bag Stemlite og Obello
<font size="+3">1960'ernes amerikanske Zeitgeist</font>

1960'ernes amerikanske Zeitgeist


I aviserne kan man læse, hvordan Kennedy lover bemandede månelandinger og etapesejre i rumkapløbet, over lufthavnene kan man høre skrig af de første Boeing 707 indlands-jetfly, der rejser ud og gør afstandene i det store land små, verdens første satellit-fjernsynssignal sendes tværs over Atlanten, og Cadillac skrottede de store runde kurver til fordel for strømlinede, rumskibsinspirerede, forkromede linjer.

USA var hjemsted for en helt unik tidsånd i årene fra 1945 og frem til slut 1960’erne, hvor alt synes muligt. Med to verdenskrigssejre og et økonomisk boom i ryggen flyttede de amerikanske borgere ud af storbyerne og ind i store forstadsvillaer på brede boulevarder med vandede plæner og flag af stjerner og striber der smælder i flagstængerne. 76 millioner babyboomere fødes mellem 1946 og 1964, alt imens den amerikanske mus med de støre ører og hvide handsker indtager kloden. Coca Cola flaskens glaskurver erstattes af aluminiumsdåsen og bliver et billede på en lys fremtid med teknologiske fremskridt, borgerrettigheder og industri, som giver den amerikanske befolkning kollektive sommerfugle i maven. Ingen anden lampe fanger netop denne tidsånd så vel, som den smukke og ikoniske Stemlite af Bill Curry gør det.
Historien om Bill Curry

Historien om Bill Curry

Året er 1962, og Bill Curry befinder sig i El Segundo - en lille by i Los Angeles County. Det er et område, man må antage, at Curry er kendt i – han har nemlig arbejdet som reklamemand og som designer i luftfartsindustrien – en industri, som El Segundo er blevet et centrum for i guldstaten på vestkysten af Amerika. Bill Curry havde gjort sig bemærket i branchen, men ville prøve noget nyt – og derfor grundlagde han et designfirma ved navn Design Line.

Når den unge designer, der på daværende tidspunkt var 35 år, sad i sin bungalow i strandbyen Playa Del Rey ved Santa Monica Bay, kunne han kigge udover de mange fly, der lagde til og tog afsted fra LAX lufthavn – og der er ingen tvivl om, at de forkromede jetfly kombineret med nyhedsstrømmen af rumraketter og rumrejser har påvirket Curry, da han spidsede blyanten og tegnede Stemlite lampen. En lampe der skulle vokse sig udover sin funktion som belysningsgenstand, og i stedet blive til en globalt anerkendt symbol på amerikansk fortræffelighed.
Stemlite Lampen

Stemlite Lampen

Kåret som værende årets mest indflydelsesrige lampe i 1965 og brugt som et eksempel på amerikansk kvalitetsdesign i Soviet Unionen, Jugoslavien og Irak, er Stemlite lampen fra Bill Curry et enestående design, som mange nok genkender.

Den elegante lampe anvender organiske kurver til at skabe et udtryk, der virker som om det kommer fra det ydre rum. Den runde opaliserede glasskærm bliver som en sky der holdes jordforbundet gennem den strømlinede, tynde og blanke krop, og når lampen tændes, lyser den op i lokalet som en glødende ufo.

Den ligner noget, der sagtens kunne stå i Familien Jetsons stue eller ombord på kommandobroen i et rumskib – hvilket er præcist hvad den gjorde. Den vakse seer af den originale Star Trek Tv-serie vil nok synes, at Stemlite virker bekendt: den dekorerede nemlig USS Enterprise rumskibet, der blev verdenskendt i 1966, hvor Kaptajn Kirk for første gang satte sig i sin ikoniske kaptajnstol i rumskibet.

Lampen blev produceret frem til 1977, hvor salget stoppede – men heldigvis kan man nu igen købe lampen takket være den danske lysproducent GUBI, der relancerede Stemlite i nye farver og varianter et halvt århundrede efter, at lampen for første gang landede på lampeforhandlernes hylder i 1962.

Se alle Stemlite lamperne her
Obello

Obello

Obello skulle uden tvivl være efterfølgeren til den legendariske Stemlite – men den nåede aldrig at udkomme.

Bill Curry blev kun 44 år, og døde pludseligt i 1971. Designeren, der ofte blev omtalt som værende en spids i den californiske designstil, nåede derfor aldrig at lave en opfølger til den lampe, der gjorde ham kendt. Det var derfor en enorm nyhed, da GUBI for nyligt løftede sløret for et glemt design fra Currys portefølje.

Obello er en smuk lampe med organiske former, der omfavner atomalderen perfekt. Dens svampelignende silhuet, opaliserede krop i rent mundblæst glas og særlige lys er som noget, der netop er landet fra det ydre rum – og lampen beviser Bill Currys evne til at være forud for sin tid. GUBI fremskaffede tegningerne til lampen fra Currys prototype portefølje, og tilpassede den nutidens belysningsbehov ved hjælp af et genopladeligt batteri.

Se Obello her