Viden om Dimmer



VIDEN OM DIMMER
Du vågner til et let lys, der møder dig uden at blæse søvnen ud af dine øjenkroge, og som matcher morgenstundens milde nuancer – du spiser din morgenmad, lader kaffemaskinen og sætter dig på din arbejdsplads, som du skruer lyset op – du stempler ud om eftermiddagen, og giver lyset fuld gas for at give dig det sidste løft til at klare ulvetimen – og du skruer ned igen, når aftensmaden skal nydes og hyggen skal indtræffe.

Dæmpere, dimmere og andre lysstyringssystemer blev først opfundet til at mindske strømforbruget i en tid, hvor glødepæren dominerede og elpriserne var høje. Meget er sket, og dimmere kan i dag løse langt flere opgaver, end bare at spare strøm. Men hvilke skal man vælge? Skal dæmperen sidde på ledningen, eller skal den bygges ind i stikkontakten? Hvilke pærer skal man gå efter?

Dimmer-dæmper markedet kan være en jungle, og derfor har vi her på siden samlet alt den viden, der kan hjælpe dig, så du køber den rigtige løsning! Lær præcist, hvordan du kan få den helt rigtige lampelysstyring i hjemmet!


LED Dæmper

En LED Dimmer fås reelt set i tre varianter: Den, der sidder indbygget i din designerlampe – Den, der eftermonteres på din lampes ledning – og den, der sidder side om side med stikkontakten på væggen. Det er hovedtyperne – og vi vil fokusere på de to sidste i denne artikel, da det er dem, man eftermonterer.

Begge typer fungerer som sådan på samme måde – men hvor stikkontakten skal monteres af elektriker, må du gerne selv eftermontere en dæmper på din lampe. Der findes et hav af forskellige dæmpere, og nedenunder kan du se de mange muligheder indenfor dæmpere – men hvordan sikrer man, at man vælger den rigtige – og hvordan undgår man den frygtede fejl, hvor LED-pæren blinker når den dæmpes?

Find en dæmper til din lampe her


Udregn Watt og Vælg den Rette Dæmper

At vælge en dimmer er faktisk hverken svært eller kompliceret – men det kræver, at du kender dine pærer og dimmer, og at du kan huske den mest basale matematik fra folkeskoletiden!

Når du vælger en LED Lysdæmper, så har du måske opdaget, at der står en watt-værdi på dæmperen. Den er oftest skrevet som et interval, og kunne typisk se således ud:

LED Lysdæmper 5000 (4-250W)


Men hvad betyder dette tal, og hvad skal man vælge? Intervallet skal essentielt forstås som et maksimum og minimum – og når dine LED-pærer blinker med dæmper, er det højest sandsynligt fordi, at de lyser med lavere styrke, end det minimum, som dæmperen nævner.

  • Maksimum er den maksimale watt, som dæmperen kan håndtere. Det vil sige, at den pære - eller pærer - som du tilslutter, aldrig må bruge mere end 250W i dette tilfælde – og her skal tilføjes, at LED-pærer ofte bruger mere strøm i et par sekunder som de tændes, end det der er angivet på pæren. 250W er rigtigt meget for LED-pærer, men du skal huske, at du i nogle tilfælde skal bruge mere end én pære i din lysinstallation.

  • Minimum er det minimum af strøm, som pærerne bruger. Det vil sige, at din pære -eller pærer - ikke må bruge under det minimum, som står. Køber du eksempelvis en 5W pære, og din dæmper går ned til et minimum af 4W, så kan du justere din pæres styrke mellem 4 og 5 watt. Bruger din LED-pære eksempelvis 3.5W, så vil den blinke.

Indeholder din lysinstallation mere end én pære – eller vil du eksempelvis bruge din stikkontakt-dæmper til mere end en enkelt lampe med en enkelt lyskilde – så skal du udregne totale watt.

Det gøres ved at tage antallet af pære, der er i det, du vil dæmpe, og gange med den mængde watt, de bruger. Bruger din lampe fire pærer af 20W hver, så skal du altså gange de 20W med fire, hvilket er 80W. Dernæst tager du de 80W, som pærerne bruger tilsammen, og ganger med 1,25, for at kompensere for den ekstra strøm der bruges i et par sekunder, når pærerne tændes. Det vil altså sige, at du i dette eksempel skal bruge en dæmper med en maksværdi på 100W.  


Dæmpbar LED-pære

Uanset om det er filmaften, gamernat, en romantisk middag, eller du bare skal på toilettet midt om natten, så er dæmpbare LED-pærer en fantastisk tilføjelse til dit lysarsenal – men hvordan sørger man for, at man vælger den rigtige? Og kan den, du vælger, spille sammen med din dæmper?

Når en LED-pære dæmpes, så er der reelt set to måder, det kan gøres på:

  • Analog: når du justerer din dæmper til 10%, så neddrosler dæmperen effekten af pæren. Der sendes altså mindre strøm til lyskilden, og derved dæmpes lyset.

  • Bølgelængde modulation: når du justerer din dæmper til 10%, så går der længere kortere mellem tænding og slukning af pæren. LED-pærer virker ved at tænde og slukke sig selv utroligt hurtigt, hurtigere end øjet kan opfange, og når dæmperen står på 10%, så er pæren tændt i 10% af tiden.


Begge metoder giver samme resultat, og måden hvorpå dæmperen arbejder, er for dig, brugeren, ligegyldig – men det er værd at vide hvordan den virker, og hvorfor du ikke kan anvende en traditionel dæmper til dine LED-pærer, ligesom du ikke kan bruge en gløde- eller halogenpære med en LED-dæmper. Desuden opererer LED-lys med meget lavere effekt end traditionelle pærer.

Det vigtigste er, at du vælger en LED-pærer, der er dæmpbar. Ikke alle LED-pærer kan dæmpes, og du har nok undret dig over, hvorfor dæmpbare pærer er dyrere end normale pærer. En klassisk glødepære kan dæmpes ved simpelthen at neddrosle hvor meget strøm, der sendes til den – en LED er ikke helt så simpel. En dimmable LED – eller dæmpbar LED – indeholder et kredsløb, der gør det muligt for pæren at klare den skiftende fase og skiftende strømstyrke, der sendes til den.

Vælg derfor altid en dæmpbar LED-pære, hvis pæren skal bruges med dæmpbare kontakter, lamper med indbygget dæmper, og lignende!  

Du kan dog godt bruge en dæmpbar pære i en ikke dæmpbar lampe.

Se vores udvalg af dæmpbare LED-pærer her!


3-trins dæmpbare pærer

Vil du gerne have muligheden for at indstille dit lys præcist til dine behov – men vil du gerne slippe for at finde el-værktøjskassen frem – så findes der pærer, der er så smarte, at de kan klare dæmpningsopgaven helt uden separat dæmper eller dimmerkontakt.
 
3-step, eller 3-trins dæmpbare pærer, kaldes konceptet, og er essentielt en pære, du kan dæmpe i tre niveauer. Det smarte ved disse små lysgivere er, at du kan dæmpe din lampe på din normale vægkontakt. Du monterer simpelthen bare pæren i lampen, og trykker én, to eller tre gange på din vægkontakt for at styre lysstyrken.
 
Fordelen ved disse pærer i forhold til en klassisk dæmpnings-løsning er, at du ikke skal til at montere hverken nye stikkontakter eller tredjepartsdæmper på ledningerne af dine lamper. Fordelen ved 3-step i forhold til smartpærer er, at de ikke bruger strøm når lyset ikke er tændt. En ulempe ved de fleste smartpærer er, at de altid bruger strøm, da de altid er forbundet til enten din bridge eller din smartphone.
 
Du kan se nogle af vores 3-trins dæmpbare pærer her!


Hvordan installeres en dæmper på lampeledningen?

Du må godt selv montere en dæmper på din lampes ledning, i modsætning til hvis du selv vil lave hul i væggen til en ny dæmpbar stikkontakt. Processen er simpel, men husk at garantien frafalder lampen, hvis du begynder at installere en dimmer. Som altid gælder følgende tommelfingerregler; measure twice and cut once, og læs manualen!

  1. Sluk for strømmen og tag lampen ud af stikket - arbejd aldrig på lamper, der er sat til strøm.

  2. Bestem dig for hvor på lampen, at du gerne vil placere dæmperen - sørg for at den sidder et sted på ledningen, hvor den er let at komme til.

  3. klip kablet! - og vær helt sikker på, at du klipper det rette sted! Measure twice, cut once. Brug en knivtang eller lignende.

  4. Afisoler den ydre kappe på ledningen - dette afslører de to indvendige ledninger. Afisoler både det stykke, du har klippet af, og stykket, der nu hænger fra lampen. Vi anbefaler at du afisolerer omkring en tomme.

  5. Åben din dæmper og inspicer! - Ikke alle dæmpere er ens, og derfor bør du nu åbne dæmperen og læse manualen en ekstra gang. Find de positive og negative terminaler.

  6. Afisoler de indre kapper og monter - Når den bare kobber er synlig kan du rulle den sammen til en spids med fingrene. Monter den negative ledning (typisk blå) og den positive ledning (typisk brun) i dæmperen, og brug aflasteren hvis din dæmper har den. Sørg for at intet kobber rører kobber, da dette vil lave en kortslutning. Vi anbefaler, at du afisolerer omkring en centimeter.

  7. Luk dæmperen, og test din installation - Hvis alt virker, skulle din pære gerne dæmpe nu!


Dæmpbare gløde- og halogenpærer

Halogenpærer hører i dag mest hjemme i køleskabe og forlygter, og de fleste glødepærer er for længst gået på pension, hvis ikke de sidder i en ovn eller en retrocool lavelampe. Begge pæretyper sælges ikke længere i EU – men derfor kan det godt være, at du har en speciel pære eller lampe af ældre dato, som du ønsker at dæmpe.

I tilfælde af at du har en ældre lampe med indbygget dæmper, har du måske opdaget, at en moderne LED-pære blinker, når du monterer den – og det er fordi dæmpemekanismen er designet til at virke med halogen eller glødepære. Derfor anbefaler vi, at du tager fat i din lokale lampeforhandler for at høre, om de har halogenpærer på lager. Halogenpæren blev forbudt i et 2018 EU-direktiv – men det er ikke ulovligt som forhandler at sælge en halogenpære, hvis du anskaffede den til dit lager før 2018.

Går alt helt galt, så kan du muligvis anvende en ovn- eller køleskabspære – men her skal medregnes, at lysudbyttet vil være mindsket.


Philips Hue Dimmer Switch

Vælger du en smartpæreløsning frem for traditionelt LED-lys behøver du ikke tænke på dæmpere og dæmperkontakter, da det hele styres fra telefonen – men mangler du alligevel simpliciteten af en dæmper på væggen, så laver de forskellige smartpæreproducenter forskellige løsninger, og her vil vi gerne fremhæve Philips Hue Dimmer Switch.

Den elegante fjernbetjenings- og stikkontaktskombination fastmonteres på væggen, og når først den er forbundet til dit øvrige Philips Hue lys-system, så styres lokalets lys let med dimmerswitchen. Den fastmonteres med dobbeltklæbende tape, og selve kontakten sidder fast på den bagplade, du monterer, med magneter – så skal du rundt i huset, er den let at putte i lommen og tage med på eventyr.

Se Philips Hue Dim Switch her!