Hvordan indretter vi os med lys i boligen?

Hos Lampemesteren oplever vi på daglig basis, hvor svært det kan være at finde den belysning, som passer til ens ønsker og behov. Tag vores lampeguide, og læs vores gode råd længere nede i artiklen.

Lampemesterens Lampeguide


Vi har lavet denne guide til dig, så du nemt at kan tilpasse udvalget ud fra dine svar. Tag guiden og bliv ledt igennem følgende spørgsmål:

 • Hvilket rum søger du lampe til?
 • Hvilken type lampe skal det være?
 • Hvor skal din lampe placeres?
 • Hvilken type lys skal lampen give?

  Du kan nu klikke på linket, og se det udvalg vi har valgt ud til dig. Brug filtrene ude til venstre, og filtrer endnu mere ud – eller tag guiden en gang til og vælg nogle andre svar. Rigtig god fornøjelse.  Flere guides til dig
  Vi har faktisk lavet endnu flere guides til dig – nedenfor finder du et fint overblik over nogle af vores guides:

  Gode råd om ophængning
  Guide til ophægningshøjder
  Find den rigtige lyskilde
  Hvad er tæthedsgrad og hvad betyder IP
  Placering af lamper i badeværelset
  Hvad må du selv – elarbejde
  Bliv klogere på Philips Hue
  Gode råd til belysning udenfor
 • Indret dine rum i ’lyslag’

  Indenfor lysdesign arbejder vi med begrebet ’lyslag’, som med andre ord er begrebet for at indrette sig med flere lysgivere, der giver forskelligt lys til rummet. Når man bygger et rum op i lyslag vil det sige, at man arbejder med omgivende diffust grundlys, zoner af mere direkte funktionslys og supplerende spot lyspunkter.

  Det diffuse grundlys er det lys som omslutter hele rummet. Det kan både komme fra vinduer, oplyste vægge, som reflektere lyset eller en lampe, hvor lyskilden er skærmet af og hvor lampen giver lys ud til alle retninger.

  Zonerne af direkte funktionslys, er de større overflader og steder i rummet, hvor der er mere belyst end resten af rummet. Dette kan f.eks. være en god idé at have over en køkkendisk, spisebordet eller i et læsehjørne.

  Spot lyspunkterne opstår, når der er små lysgivere placeret i mørke områder. Dette kunne f.eks. være en lille bordlampe inde i et reolsystem, stearinlys i vindueskarmen eller en enkelt pendel i et hjørne, hvor lyskilden er synlig.  

  Vi bliver positivt stimuleret, når vi gør brug af alle tre typer af belysning i samme rum. Vi har nedenstående skitseret nogle eksempler, der netop viser indretning i lyslag.

  Lav en hurtig overslagsberegning af lyset inden køb

  At lave 100% korrekte lysberegninger er forholdsvis komplekst og ikke noget man kan gøre uden de rette værktøjer. Dog kan man sagtens lave en hurtig cirka beregning af, hvorvidt en lampe giver den ønskede lysmængde.

  Det første du skal kigge efter er lampens givne lysmængde. Dette kan du finde under lampens tekniske specifikationer. Her er det ’lumen’-værdien (forkortet lm), der beskriver lysmængden. Hvis du kun kender den lyskilde (pære), som skal benyttes, så kan du under lyskildens tekniske specifikationer finde lyskildens lumen.

  Anvender du halogen lyskilder kan du nogenlunde gå ud fra nedenstående:

  15W = 140 lumen
  25W = 250 lumen
  40W = 470 lumen
  60W = 800 lumen
  75W = 1050 lumen
  100W = 1520 lumen

  Udover lumen skal du kende dit lysbehov. Er det arbejdsbelysning eller hyggeligt baggrundslys, som du gerne vil have i det tiltænkte område? Der er specifikationer, som kan guide dig i retning af, hvor meget lys f.eks. ’arbejdsbelysning’ er. Disse specifikationer angivet i enheden Lux (forkortet lx). Lux er enheden for lumen/m2.

  Arbejdsbelysning = ca. 500 lx
  Generel afdæmpet rumbelysning = ca. 200 lx

  Som sidste detalje, så skal du kende rummets størrelse eller overfladens størrelse, alt efter om det er f.eks. et spisebord du vil beregne lyset til eller f.eks. stuen som helhed.

  Når du kender lampens lumen-værdi (lm), dit behov for lys (lx) og størrelsen af fladen, som skal belyses (m2), så kan du benytte nedenstående formel til at beregne frem og tilbage og dermed finde frem til, hvilken lampe eller hvor mange lamper du har brug for til netop dit behov.
  Lm = Lx * m2
  For at gøre det helt klart, så har vi beregnet to tænkte eksempler:


  1. Stuen

   Du har en stue på 20 m2 og vil gerne have generel rumbelysning på de ca. 200 lx, så kan du bruge formlen til at beregne, hvor mange lumen du har behov for. Beregningen vil se ud som følgende:

   200 lx * 20 m2 = 4000 lm

   Det vil altså sige, at du skal bruge 4000 lm, for at få din stue oplyst ordenligt. Disse 4000 lm kan sagtens fordeles ud på flere lamper. Følger man råd tip nr. 1, ville det dermed være en god idé at fordele de 4000 lm ud på forskellige typer af lysgivere. F.eks. kunne man have en glas-pendel, der giver diffust lys ud til alle sider på ca. 1500 lm, en bordlampe i reolen på ca. 300 lm og to gulvlamper på henholdsvis ca. 1100 lm hver.

   Se vores udvalg af lamper til stuen her

  2. Spisebordet

   I eksempel nummer to vil du gerne vide, hvor mange lamper du skal bruge, for at kunne lyse dit spisebord ordentligt op. Dit spisebord er ca. 2 m2 og ved spisebordet vil du gerne have god arbejdsbelysning på ca. 500 lx. Beregningen ville i dette scenarie se ud som følgende:

   500 lx * 2 m2 = 1000 lm.

   Dermed skal lampen eller lamperne sammenlagt give en lysmængde på 1000 lm. Om dette er fordelt på tre lamper af ca. 300 lm, eller på en lampe på ca. 1000 lm i sig selv, det har ikke nogen stor betydning for om dit lysbehov opfyldes.

   Se vores store udvalg af pendler til spisebordet her


  Kontakt os, hvis du har brug for hjælp
  Hvis du gerne vil høre mere om lysberegninger eller om lysspecifikationer og vejledninger til diverse behov, så er du altid velkommen til at give os et kald på
  96 750 477.  

  Få væggene til at reflektere lyset og løfte rummet op

  Det tredje tip er egentlig meget simpelt, men nok noget de færreste tænker over. Grundlæggende så reflekterer alle overflader en andel af det lys, som rammer den. Lyse overflader reflekterer mere lys end mørke overflader. Hvide overflader, uanset om de er matte eller blanke, reflekterer mere end 90% af lyset, som kastes på dem. Dette giver en oplagt mulighed for at benytte større lyse overflader, som lysgivere til rummet.

  Helt konkret kan man skabe et roligt indirekte lys ved at lyse væggene op i stedet for at tænke, at man skal lyse et område op. Har man eksempelvis et mørkt hjørne i sin stue, så kan man med fordel vælge en standerlampe som giver lys opad (up-light). Her vil man få udnyttet både loftets hvide overflade og de to omsluttende vægge. Dette ville gøre rummet større uden at du blændes samtidig vil du undgå at der bliver skabt et spotlys nedad i hjørnet, som du f.eks. vil opleve ved at have en lampe med kun nedadrettet lys.
  En mere moderne løsning, hvor der også arbejdes med det indirekte reflekterede lys er at benytte påbygningsspots, som er kippet og dermed fokusere lyset direkte ind på væggene. Dette kan være en god løsning i en smal gang, da dette vil åbne gangens bredde op uden på nogen måde at blænde eller fylde i rummet.

  Nedenstående kan du se nogle eksempler på, hvordan man med fordel kan benytte større lyse overflader til at lyse rummet op.

  Vi hjælper dig gerne

  Husk, at du altid er velkommen til at ringe og få vejledning af vores professionelle team af belysningsrådgivere, på 96 750 477. Har du billeder af dit hjem og ønsker hjælp til din indretning kan du også sende os en mail på info@lampemesteren.dk

  Vi elsker, at se jeres resultater og indretningsidéer, så tag os på Instagram @lampemesteren og post et billede på vores på Facebook.