Viden om ophængningshøjder

Spisebordet

Når du skal hænge en lampe over dit spisebord, skal du først og fremmest tænke på, at man skal kunne se hovedet på den person der sidder overfor.
Som hovedregel kan man bruge at store lamper skal hænge 60-75 cm over bordet fra lampens underkant.
Små lamper hænger man typisk i mellem 55-65 cm over bordet, fra lampens underkant.
Hvis du skal have mere end en lampen hængende over bordet, hænger man ca. lamperne med 80 cm mellemrum. Tjek at lyskeglerne når sammen, for at opnå en jævn belysning på bordet.
Afprøv hvor du syntes lampen hænger bedst, inden du færdigmontere den.

Køkkenbordet

Lamper over køkkenbordet skal hænge ca. 75-80 cm over bordpladen og for at få de bedste arbejdsbetingelser, er det en god ide at bruge mat belysning, på den måde undgår du skygger. Du kan f.eks. bruge softpærer eller matte stifthalogener.
For at undgå at skygge for dig selv, når du arbejder, kan du måle bordets bredde, tage en tredjedel af målet og bruge det som mål fra væggen.
Brug helst flere små lamper end en stor og hæng dem, så lyskeglerne rammer hinanden, for at få det mest ensartede lys.

Stuebordet

Pendler over sofabordet skal hænge, så de ikke forstyrre dit udsyn, hverken til fjernsynet eller dem som sidder overfor dig. Prøv at få en til at holde den op og prøv at sætte dig og rejs dig igen fra sofaen, så du er sikker på at den hænger i sikkerhedsafstand fra dit hovedet.
Når der skal vælges belysning til stuen generelt, er der som oftest flere behov der skal dækkes. Tænkt derfor på at få fire til fem lamper omkring sofaen, og vælg lamper alt efter dit behov, stemningslys, læselys osv. Men vælg gerne både lamper der lyser opad og nedad. Lamper der lyser nedad skaber en intim stemning, hvor lamper der lyser opad, får rummet til at syne større.

Kontorbordet

Når du skal sidde og arbejde ved dit kontorbord er lyset enormt vigtigt. Vi kommer her med nogle forslag til, hvad man skal være opmærksom på.

Loftbelysning anbefaler vi, at man hænger i en minimumshøjde på 120 cm. De kan sagtens hænge højere, alt efter rummets lofthøjde.

Det er også vigtigt at du får en masse naturligt lys, så for at udnytte dagslyset bedst muligt er det en god ide at placere sit bord, så lyset kommer ind fra siden. På den måde undgår du også at blive generet af det.

Prøv dig frem med forskellige positioner af dine lamper, så du er sikker på, at der ikke opstår generende reflekser.
Den bedste måde at placere din arbejdslampe på, er at stille den, så lyset kommer ind fra siden under øjenhøjde. På den måde undgår du at der opstår spejlinger og brug gerne en fleksibel bordlampe, så du kan indstille den efter dit behov.

Billiardbordet

For at få den bedste belysning over dit billard bord, er der nogle regler du kan gå efter. Det gælder både antal af skærme og belysningsstyrke. Antallet af skærme afhænger af størrelsen på dit billard bord.

Her kan du se hvor mange skærme, der anbefales til de forskellige størrelser bord:
7 fods: 2-3 skærme
8 fods: 3 skærme
9 fods: 4 skærme
10 fods & 12 fods: 4 eller 5 skærme

lamperne skal hænge ca. 90 cm fra bordet til lampens underkant. DDBU's officielle regler siger i mellem 85 og 95 cm.
De officielle regler siger at der min. skal være 520 lux over bordet, hvilket svarer til 3 lamper, hver med 150 watt. Men som privatperson kan man nøjes med 3 lamper, hver med 75 watt.
Det er en god ide også at have noget rumbelysning og de officielle regler siger, at der skal være minimum 50 lux, altså 40 watt.

DDBU's officielle regler for lys ved billiardbordet er flg.:
 1. Belysning skal på det dårligst oplyste sted være på min. 260 lux, ellers skal der min. være
  520 lux (fx. 3 x 150 watt) på billardets overflade. Lamperne skal hænge således: En over
  midten og de 2 andre skal hænge 12 cm fra salvolinien mod bundbanden.
  Brug af amaturer med lysstofrør er tilladt.
 2. Belysningen må ikke være kraftigere end 900 lux.
 3. Afstanden mellem lyskilderne og spilleoverfladen skal være på mindst 85 cm.
 4. Spillelokalet må ikke henligge i totalt mørke, men skal udenfor spilleområdet være oplyst
  med mindst 50 lux (40 watt).
 5. Ved TV-stævner kan stk. 2. og 3. fraviges, såfremt lyset ikke blænder.
 6. Lyskilderne skal være ophængt bevægeligt, så masséstød kan udføres.

Bryggersbordet

Lamper over bryggersbordet kan man hænge på samme måde som man hænger lamper over sit køkkenbord. Lamperne skal hænge ca. 75-80 cm over bordpladen og for at undgå at skygge for dig selv, når du arbejder, kan du måle bordets bredde, tage en tredjedel af målet og bruge det som mål fra væggen.
I bryggerset er det vigtigt med et godt arbejdslys, så vælg gerne både pendler over bordet og spot eller loftlamper i loftet.

Over baren

Lamper over baren skal hænge så du har frit udsyn. Beregn derfor at hænge lampen ca. 53-60 cm over baren. Prøv at få en til at holde, mens du selv sidder på barstolen. Det er vigtigt at lampen hverken kommer til at hænge for lavt, så den forstyrre dig udsyn, eller kommer til at hænge for højt så den blænder dig.