Den Japansk-amerikanske kunstner og designer Isamu Noguchi begyndte i 1951 at designe lysskulpturer. Det blev til mere end 100 håndlavede Shoji-papir modeller, der både omfattede bordlamper, standerlamper og gulvlamper. Serien fik navnet ’Araki’, der på japansk betyder ’lys’. I dag består hele serien af mere end 40 forskellige lamper, der kombinerer japansk og skandinavisk design med et tidløst og minimalistisk udtryk.
Lamperne fås i forskellige størrelser og former – nogle i sin rene form og andre med grafiske illustrationer. Fælles for Akari lamperne er det robuste materiale Shoji-papir, der dæmper lyset og skjuler lyskilden, mens det tillader et behageligt og jævnt lys at sprede sig i omgivelserne.
Akari 1A Bordlampen kombinerer det klassiske udtryk fra rispapirlampen med spinkle ben til en skulpturel lampe. Det samme gælder
Akari 10A Gulvlampen, der desuden har fået et nordisk touch i form af detaljer i træ. Begge lamper kan anvendes i hele hjemmet eller på kontoret, hvor de tilfører en atmosfærisk og rolig belysning.
Mange husker måske den hyggelige runde rispapirlampe, der hang fra loftet på børneværelset eller soveværelset.
Akari 26A Pendel er inspireret af den velkendte pendel - men med et elegant formsprog og en fin struktur, der passer let ind i den moderne indretning.
Uanset hvilken Akari lampe du er mest til, får du en lampe der er produceret med fokus på kvalitet ned til mindste detalje. Lamperne produceres hos Ozeki værkstedet, der er en familieejet virksomhed i Gifu, Japan. Det tværgående skelet bliver nøje spændt op på skelet af træ, der passer til lampens ønskede form – derefter bliver papiret forsigtigt limet fast på træskelettet et stykke af gangen, så det sidder helt perfekt. Hele processen tager cirka 6 timer, og det hele bliver udført i hånden af de bedste japanske håndværkere indenfor faget.
Fra Vitra Stolen til Vitra Design Museum
På en rejse til New York i midten af 1950’erne får Willi Fehlbaum øjnene op for en stol, der er så fascinerende, at han er nødt til at finde ud af hvem der har designet den. Stolen, designet af Ray og Charles Eames, ændrede hans liv, og Fuhlbaum besluttede sign for at blive møbelproducent af designmøbler. Efter flere års forhandlinger modtog han endelig licensen i 1957, hvor han ikke kun fik rettighederne til Ray og Charley Eames’ arbejde, men også George Nelson, Alexander Girard og Isamu Noguchi.
Det blev et afgørende øjeblik for virksomheden Vitra, der i dag har sit hovedkvarter i Birsfelden udenfor Basel. I mere end 60 år har de arbejdet sammen med flere indflydelsesrige og innovative designere -heriblandt Jasper Morrison, Mario Bellini, Antonio Citterio og den danske arkitekt Verner Panton. Sammen bryder de med traditionerne, sætter spørgsmålstegn ved status quo, og præsenterer hele tiden nye og bedre løsninger på indretning.
I 1989 blev det privatejede museum
Vitra design Museum grundlagt i af Willi og Erika Fehlbaums søn, Rolf Fehlbaum. Han begyndte i 1980’erne at samle på stole, og efter han havde samlet nogle stykker, begyndte han at organisere dem i en historie. I begyndelsen opbevarede han stolene på kontoret, men efter én af stolene på uheldigvis gik i stykker, besluttede han sig for at et museum ville være en passende løsning til hans samling.
Museet ligger i byen Weil am Rhein, som ligger et stenkast nord for den Schweiziske by Basel på den tyske side af grænsen. Museet fokuserer i dag på indretning og møbler, der er koncentreret omkring de amerikanske designere Ray og Charles Eames. Derudover er andre designere, så som Michael Thonet, Richard Hutten, Jean Pruvé, Dieter Rams, George Nelson, Alvar Aalto og Verner Panton, også repræsenteret. Vitra Design Museum byder på en af verdens største samlinger af designmøbler, og udstiller alle de store stilperioder indenfor møbeldesign.
I dag drives Vitra af tredje generation af familien, og de originale grundlæggere, Hr. og Fru. Fehlbaum, er med sikkerhed stolte af deres barnebarn Nora Fehlbaum, der i dag har fokuseret en stor andel af virksomhedens ressourcer på grøn omstilling, genanvendelighed og bæredygtighed.