Den evigt blomstrende Flowerpot

DEN EVIGT BLOMSTRENDE FLOWERPOT

De ikoniske Flowerpot lamper, blev designet i 1969 af den sprudlende danske designer, Verner Panton. Panton var kendt som en pioner indenfor boligindretning, hvor hans farverige og inspirerende personlighed afspejler sig i hans designs. Han anvendelse af farve, form og lys skabte nye teorier om belysningens funktion og hvordan belysningen kunne have indflydelse på omgivelserne.

Den fornøjelige Flowerpot pendel var oprindeligt designet til at hænge i restauranter, men fandt sammen med Flowerpot bordlampen, hurtigt vej til de private hjem. I 2003 genoptog det danske firma &tradition, produktionen af Flowerpot lampen, hvor den for alvor gjorde comeback og er i dag populær, som aldrig før.<div style="max-width:960px; margin:auto;"><font size="+2">Spektakulær præsentation af Ikonisk lampe</font></div>

Spektakulær præsentation af Ikonisk lampe

Tilbage i 60’erne og 70’erne lejede det tyske firma "Bayer" hvert år, i forbindelse med møbelmesse, en lystbåd og fik den omdannet til et midlertidigt showroom af velkendte moderne designere. Formålet var at reklamere for forskellige produkter, der havde forbindelse til boligindretning.

Verner Panton fik hele to gange til opgave, at designe udstillingen med navnene "Visiona" og "Visiona 2". Den sidste udstilling i 1970 viste et "Fantasy Landscape", som var ruminstallationer af livlige, farverige og organiske former.
På trods af en forberedelsestid på blot et par måneder, formåede Verner Panton at skabe en spektakulær udstilling, med stærk varierende indstillinger. Hver rum omfavnede et bredt udvalg af både møbler, belysning, tekstiler og beklædning af vægge. Alle elementer var specielt udviklet til lejligheden og hans installation betragtes stadig, som et af de største præsentationer i designhistorien.

Udstillingens besøgende kunne vandre igennem de lavloftede iscenesatte rum og opleve at sanserne blev bombarderet gennem farver, mærkbare overflader, lyde og lugte. I ét rum kunne man eksempelvis slænge sig i betrukne gummibolde, mens et andet rum bød på perforerede skulpturer af hårdt skum, forsynet med bløde puder i mange forskellige farver. Overalt på båden hang klaser af Flowerpot lampen i forskellige farver. Det var første gang man blev bekendt med Flowerpot pendlen, som Verner Panton benyttede den spektakulære udstilling til at præsentere. Han havde givet lampen navn efter det den lignede; En blomst der gav lys.

En lysende succes

Efter udstillingen fik Verner Panton og Louis Poulsen (som i første omgang stod for produktionen af Flowerpot), så mange henvendelse omkring lampen, af de knapt kunne følge med. På baggrund af den store succes, designede Verner Panton Flowerpot bordlampen, samt Flowerpot havelampen. Han gav sig desuden til at tegne flere lampe ud fra samme enkle princip som Flowerpot lampen, hvor lyskilden er skjult for at undgå blænding og i stedet reflektere lyset i lampens krumme former.

Det resulterede blandt andet i den flotte Wire bord- og gulvlampe og ikke mindst den populære VP Globe som i dag produceres af Verpan.
<div style="max-width:960px; margin:auto;"><font size="+2">Folkevogn indenfor belysning</font></div>

Folkevogn indenfor belysning

Den humoristiske of optimistiske lampe, er tydeligt inspireret af Flowerpower bevægelsen, der opstod midt i 1960’erne. Bevægelsen handlede om "peace, love and harmony" og blev drevet af en generation, der satte spørgsmålstegn ved de formelle værdier, på bekostning af personlig frihed. De såkaldte blomsterbørn, gjorde oprør mod den tidligere generations normer, materialisme og familieidealer. Hele bevægelsen blev symboliseret ved blomsten og Verner Panton formåede at fange sjælen af denne periode i hans Flowerpot lampe, som en hyldest til hele Flowerpower bevægelsen.

Udvalg af farver gav en stor succes og lampen blev hurtig populær. Når man ser på, hvor mange Flowerpot lamper der stadig anvendes i indretningen hos både virksomheder og private, er det ikke svært at forstå hvorfor den fik navnet "Belysningens folkevogn".<div style="max-width:960px; margin:auto;"><font size="+2">Flowerpot møder tidens farvetrend</font></div>

Flowerpot møder tidens farvetrend

Den vidunderlige lampe fås i mange skønne farver, men hos Lampemesteren vil vi gerne have vores egen Flowerpot i vores egen farve. Vi har derfor, i samarbejde med &tradition, fået vores egen udgave af Flowerpot VP3 Bordlampen og Flowerpot VP1 Pendel i en moderne støvet grøn.

Seneste skud på stammen er den bærbare version; Flowerpot VP9 Portable bordlampe, der også får i Soft Green. Det ikoniske design er her kombineret med den moderne teknologi, hvorfor lampen har indbygget LED og et batteri der let lades op via USB. Lampen har desuden en tæthedsgrad på IP44, hvilket giver dig mulighed for at tage det bærbare lys med ud på terrassen.

Det er aldrig en nem opgave at vælge en farve, men efter mange overvejelser og grundig research indenfor de kommende boligtendenser, er valget faldet på den let gul-baseret grønne farve, som synes at være taget direkte fra den bølgende eng. Den stammer fra jordens grønt og passer ind i samfundets voksende interesse for selvpleje, velvære og genforening med naturen – ønsket om at få naturen ind i hjemmet, hvor vi trækker os tilbage og lader op.

Den nye lampe skaber personlighed i indretningen, mens den giver et behageligt blændfrit lys, uanset og man vælger at placere den i det private hjem eller i virksomheden. Den neutrale og sofistikerede farve giver følelsen af stilhed og ro, og er let at integrere i den skandinaviske stil. Hos Lampemesteren er vi ikke i tvivl om at den rolige farve, kombineret med Verner Pantons pragtfulde Flowerpot design, bliver et kæmpe hit.
SE DE ELEGANTE FLOWERPOT LAMPER I SOFT GREEN HER