Viden om placering af lamper i badeværelset

PLACERING AF LAMPER I BADEVÆRELSET
Når du skal placere lamper på dit badeværelse, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Hvor må lamperne hænge i forhold til fugt og hvilken tæthedsgrad (IP kode) skal de have.

Hvis dit rum er højere end 2,25 m, må du montere alle lamper der som minimum har en tæthedsgrad på IPX0. Lampen skal hænge mindst 120 cm fra brusehovedet og mindst 60 cm fra badekarret. Hvis dit rum derimod er mindre end 2,25 m, eller hvis du gerne vil have belysning tættere på din bruser eller dit badekar skal lamperne have en højere tæthedsgrad.

Badeværelsets forskellige Zoner


Afhængig af hvor på dit badeværelse, du ønsker at montere en lampe, er der forskellige krav til lampens tæthedsgrad. Tæthedsgraden (Også kaldt IP-klasse), anvendes til at angive lampens evne til at beskytte mod indtrængning af vand, støv eller utilsigtet kontakt. Som illustreret nedenfor, er badeværelset inddelt i forskellige zoner:

• Zone 0ː IP(X)7
• Zone 1ː IP(X)4
• Zone 2ː IP(X)4
• Zone 3ː IP(X)0

Hvornår skal elektrikeren tilkaldes?


Du må selv stå for monteringen af lamper i Zone 3, her er der ingen krav om at det skal være en autoriseret elektriker der står elinstallationer, herunder lamper. Skal du derimod have belysning omkring dit badekar eller i bruseren (Zone 0, 1 og 2), skal du have fat på din elektriker.

Skal du have en stikkontakt på badeværelset, skal du være opmærksom på, at der ikke må installeres stikkontakter eller andet koblingsudstyr i Zone 0. I Zone 1 og må der kun installeres afbrydere i SELV-strømkredse men en nominel spænding, der ikke overstiger 12V vekselspænding (effektværdi) eller 30V ripplefri jævnspænding. Strømkilden skal anbringes uden for område 0, 1 og 2. I Zone 3må stikkontakter, afbrydere og andet koblingsudstyr kun installeres, hvis de er beskyttet ved separat strømkreds, er beskyttet ved SELV eller er beskyttet med en fejlstrømsafbryder med en mærkeudløsestrøm på ikke over 30mA (HFI- eller HPFI-afbryder, i boliger dog HPFI-afbryder).

Vi vil altid anbefale at du kontakter din elektriker, hvis du er det mindste i tvivl om montering af lamper og andre elinstallationer i dit badeværelse.
Se udvalget af badeværelseslamper her