Viden om placering af lamper i badeværelset

Når du skal placere lamper på dit badeværelse, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Hvor må lamperne hænge i forhold til fugt og hvilken tæthedsgrad (IP kode) skal de have.

Hvis dit rum er højere end 2,25 m, må du montere alle lamper der som mimimun har en tæthedsgrad på IPX0. Lampen skal hænge mindst 120 cm fra brusehovedet og mindst 60 cm fra badekarret.

Hvis dit rum er mindre end 2,25 m, eller hvis du gerne vil have belysning tættere på din bruser eller dit badekar skal lamperne have en højere tæthedsgrad.

Tæthedsgrader i de forskellige områderː

- Område 0ː IP(X)7
- Område 1ː IP(X)4
- Område 2ː IP(X)4
- Område 3ː IP(X)0

Hvornår skal elektrikeren tilkaldes?

Der er nogle ret vigtige regler om montering af koblingsudstyr, og er du usikker er det netop her at din elektriker/installatør skal kontaktes.

a) I område 0 må der ikke installeres afbrydere, stikkontakter eller andet koblingsudstyr

b) I område 1 og 2 må der kun installeres afbrydere i SELV-strømkredse men en nominel spænding, der ikke overstiger 12V vekselspænding (effektværdi) eller 30V ripplefri jævnspænding. Strømkilden skal anbringes uden for område 0, 1 og 2.

c) I område 3 må stikkontakter, afbrydere og andet koblingsudstyr kun installeres, hvis de
- enten hver for sig er beskyttet ved separat strømkreds.
- eller er beskyttet ved SELV.
- eller er beskyttet med en fejlstrømsafbryder med en mærkeudløsestrøm på ikke over 30mA (HFI- eller HPFI-afbryder, i boliger dog HPFI-afbryder).