Dansk design - før og nu

Dansk design er populært som aldrig før! I det store udland og herhjemme stormer dansk design frem, og både indenfor møbler, accessories, mode og lamper er Danmark med helt i toppen! Men hvad er hemmeligheden bag den store succes? Er det de gamle klassikere fra 50’ernes storhedstid, som stadig sørger for at holde Danmark helt i front? Eller er det måske de nye up-coming mærker, som har genopfundet den danske design-dna og med fornyelse og innovation sørger for, at Danmark er med blandt de helt store? Lad os tage en tur lidt tilbage i tiden og kigge nærmere på dansk design.

I efterkrigstiden var der igen grobund for at designe, udvikle og producere. Krigens faste tag om verdenen var ved at løsne op, og overalt blomstrede nye tiltag op, og de kreative kræfter kom igen ud af deres skjul.

Hans Wegner, Arne Jacobsen og Poul Henningsen er nogle af de allerstørste fra dengang, og deres design er stadig voldsomt populært i dag. Dengang var tanken at producere gode håndværksmæssige møbler, der var tilgængelig for den almene befolkning, og som var holdbare mange år ude i fremtiden. Klassikere som Myren, Y-stolen og Ægget var populære dengang, men designerne havde nok ikke haft fantasi til at forestille sig, hvor populære de ville være så mange år efter også!

Poul Henningsen designede sin første populære PH-lampe allerede i 1926, men det var dog først med PH5-lampen, produceret i 1958, at PH-lampen blev allemandseje. Lampen fik med det samme stor succes på grund af den revolutionere skærmforme, som skabte et fantastisk og hidtil uset lys! Dansk design blev synonym med modernisme og funktionalisme, som var meget populær i efterkrigstiden, hvor man trængte til fornyelse og simplicitet. I dag er PH-lamperne meget populære og hænger i et utal af danske hjem.

Kay Bojesens velkendte, håndlavede træfigurer står i de fleste danske hjem i dag og har også gjort sit indtog i resten af verden med sine godmodige udtryk og høje kvalitet! Kaj Bojesen designede Aben som en knage til børneværelset, og sidenhen er der kommet mange flere dyr og figurer til kollektionen.

Blåt og hvidt er som regel ikke lig med Danmark, men lige i dette tilfælde er det! Royal Copenhagen er vanvittigt populært, og på grund af smukt design og høj kvalitet bliver der langet stakkevis af kongeligt porcelæn over disken rundt omkring i hele verden!

Men tilbage til lamperne! Mange store designere fra dengang og nu har en eller flere store design lamper på sit CV, og et par stykker af de store kan du læse om lige her.
Le Klint er en dansk virksomhed, som har formået at skabe smukke og tidløse lamper. Le Klint bruger stadig det gode gamle håndværk til at fremstille skærmene, og de dygtige og fingerfærdige foldepiger folder skærmene med stor præcision.

Arkitekt Peder Vilhelm Jensen-Klint var manden bag den første krydsplisserede lampeskærm. Han havde designet en petroleumslampe i stentøj, men manglede en skærm. Hertil opfandt han krydsplisserede lampeskærm, som først 40 år senere blev sat i produktion.

Hans søn, Tage Klint, var manden bag gribekraven, som han tilføjede de oprindelige skærme. En vigtig og afgørende detalje, der stadig er en del af det klassiske design. Derudover har han designet en lang række af lamperne fra Le Klints sortiment. 10 år senere tog sønnen Jan Klint over. Han var en meget visionær forretningsmand, og det var ham, som oprettede den fond, der siden 1972 har drevet virksomheden Le Klint. Dette gjorde han for at sikre sine medarbejdere, og fonden støtter nu tidligere medarbejdere, designere og arkitekter.

Den tredje søn, Kaare Klint, som både var arkitekt, kunsthåndværker og designer, og en dygtig og meget respekteret en af slagsen, har haft stor indflydelse på dansk møbelkunst generelt. Hans talent har virksomheden Le Klint nydt godt af, og i 1944 designede han "Frugtlygten" (Le Klint 101), som stadig er en af Le Klints mest solgte lamper.

Se vores udvalg af Le Klint her!




Vanvittig og bidt af en gal farvepalet var blot nogle af de betegnelser, der i start 60’erne blev brugt, når designeren Verner Panton blev beskrevet blandt befolkningen. I en tid hvor designere som Arne Jacobsen og Hans Wegner dominerede og brugte naturlige materialer og simpelt design, var Verner Pantons fokus på de menneskeskabte materialer og den hurtige produktion uhørt for sin tid, og Verner Pantons mål med at sætte mere kulør på verdenen lykkedes fuldt ud.

Verner Panton designede både rum, lamper og møbler – alle i samme vanvittige farvevalg og formsprog. Mest kendt er Panton-stolen, som var det første møbel udført ud i et formstøbt stykke og som fik stor ros verden over.

Også lamperne er et kapitel for sig! Verner Panton har designet et væld af lamper; blandt andet Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral og Wire.

Find vores udvalg af lamper designet af Verner Panton her!



Arne Jacobsen blev født i 1902 og uddannede sig til arkitekt i 1924. Efter endt eksamen startede han en ny uddannelse på Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jacobsens tankegang var innovativ og dybt præget af hans arkitektoniske baggrund, og han blev derfor hurtigt et af de unge håb på skolen.

I 1930’erne satte Arne Jacobsen for alvor sit navn på landkortet og hele den nye stil, International Funktionalisme, blev født med Arne Jacobsen i front. I de kommende år tegnede Arne Jacobsen et utal af huse i ind- og udland, alle sammen med det samme enkle, funktionalistiske og moderne udtryk. Blandt andet Rødovre Rådhus, Nationalbanken og rådhuset i Århus er alle ikoner designet af Arne Jacobsen.

I løbet af 50’erne kastede Arne Jacobsen sig også over møbeldesign og lamper, og det er der blandt andet kommet lamperne AJ, Royal, Eklipta og Bellevue ud af.

Du finder lamper tegnet af Arne Jacobsen her!



En af de nye danske designere er Tom Rossau. Selvlært designer der i bedste eventyrstil startede karrieren i kælderen under forældrenes hus i Fårevejle. I starten var det LEGO og andre materialer, han lige havde ved hånden, der blev benyttet, men hurtigt tog en retning form, og der kom gang i produktionen af lædertøj. Tom stod selv for designet og syede det også, hvilket ledte til åbningen af en butik i 1997 i København. Efter nogle år var det ikke kun lædertøj, der blev designet i butikken, og der kom blandt andet også lamper til kollektionen.

Siden 2004 har Tom arbejdet primært med naturligt træfiner, og det er der kommet nogle meget smukke lamper ud af! I første omgang var disse lamper kun tilgængelige i den gamle butik på Istedgade i København, men i 2006 blev TR4, TR5, TR6 og TR7 introduceret til et bredere publikum på Københavns Møbelmesse, hvor TR7 modtog "Publikums Favorite Award".

Find Tom Rossaus lamper her!



Designfirmaet Normann Copenhagen blev etableret i 1999 af Jan Andersen og Poul Madsen. Firmaet har til hus på Østerbro i København og designer blandt andet møbler, tekstiler, lamper og tilbehør til hjemmet. Virksomheden startede småt ud med få produkter, men efter finanskrisen indså de to ejere, at sortimentet skulle udvides, så Normann Copenhagen kom til at fylde mere ude i butikkerne.

Fra en dåseåbner til 20 kr. og op til en sofa til 24.000 kr. – sortimentet spænder bredt, og der er noget for enhver smag. Normann er også vældigt store indenfor lampedesign og har med lamperne Amp, Bell, Norm 69 og Ikano slået sit navn fast indenfor verdenen af designerlamper.

Find Normann Copenhagens lækre udvalg her!





Dansk design formår stadig at overraske og holde sig i toppen indenfor både møbler, lamper og arkitektur, og derfor er brandet ”Made in Denmark” noget at være stolt af, og noget som oplever stor vækst! Både de gamle klassikere og de nye designtalenter har gjort og gør det fortsat vanvittigt godt, og fremtiden ser lys ud – Dansk Design er og har altid været en sikker vinder!