AJ Bord - Et designikon bliver til


AJ BORD - ET DESIGNIKON BLIVER TIL
Tag med på en rejse tilbage til 1960’erne. John F. Kennedy opstillede som præsidentkandidat, Beatles fyldte stadions verden over med tonerne fra Love Me Do, kvinderne satte for alvor deres præg på arbejdsmarkedet og verdens første designhotel blev opført lige midt i København. Og lige præcis det designhotel, blev også fødslen af nogle af de mest populære og ikoniske møbler og lamper fra Arne Jacobsen. Og lamperne - nærmere bestemt AJ Bord Lampen - det er den, som denne artikel kommer til at handle om.

Arne Jacobsen - Designeren og arkitekten

Arne Jacobsen - Designeren og arkitekten

Arne Jacobsen blev født i 1902, og uddannede sig til arkitekt i 1924. Kreativiteten rasede dog i den unge Jakobsen, så efter endt eksamen startede han en ny uddannelse på Kunstakademiet i København i 1927. Arne Jacobsens tankegang var innovativ og dybt præget af hans arkitektoniske baggrund, og han blev derfor hurtigt et af de unge håb på skolen. Året efter hans afgangseksamen vandt han en designpris for et projekt til Nationalmuseet, og så var stilen lagt for en lovende designkarriere.

I 1930’erne satte Arne Jacobsen for alvor sit navn på landkortet og hele den nye stil, International Funktionalisme, blev født med Arne Jacobsen i spidsen. I de kommende år tegnede Arne Jacobsen et utal af huse i ind- og udland, alle sammen med det samme enkle, funktionalistiske og moderne udtryk. Blandt andet Rødovre Rådhus, Nationalbanken og rådhuset i Århus er alle ikoner designet af Arne Jacobsens hånd.      

I løbet af 50’erne kastede Arne Jacobsen sig også over møbeldesign, med samme arkitektoniske formsprog som hans bygninger. Designikonet ”Myren” var den første stol der så dagens lys, og den er stadig den dag i dag en vanvittig populær stol verden over.
Hotellet der revolutionerede dansk design

Hotellet der revolutionerede dansk design

Så kommer vi til det skelsættende designår 1960.  

SAS Royal Hotel blev designet af Arne Jacobsen som det første designhotel i verden. Hotellet skulle sætte Danmark på verdenskortet i turistsammenhæng og blive et attraktivt rejsemål for Amerikanske turister, som med nye flyruter havde nemmere ved at komme til Norden.

Alt på hotellet var gennemsyret af Arne Jacobsens øje for moderne og elegant design! De ikoniske stole, Svanen og Ægget, blev designet specielt til hotellets foyer og skulle stå som det bløde modstykke til den kantede arkitektur på bygningen. Den gennemførte stil blev ført ud til fulde og selv bestik, dørhåndtag og tapet var Arne Jacobsens design.
AJ Lampen bliver til

AJ Lampen bliver til

En del af designkonceptet var selvfølgelig også belysningen på hotellet. AJ Lamperne blev tegnet i 1957, som en smuk og skulpturel del af indretningen til SAS Royal Hotel, og var med sit formsprog og elegante arkitektonisk udtryk noget helt nyt i lampeverdenen. AJ Lampen blev efterfølgende produceret i samarbejde med Louis Poulsen.

I dag er AJ Lamperne blandt de mest populære lamper, da det tidløse design passer ind i enhver bolig. Om du er til det nordiske og minimalistiske, eller om du har knald på farverne og kører efter ”more is more” princippet, så er der garanti for, at en AJ Lampe vil passe perfekt hjemme hos dig.
En lampeinvestering for livet

En lampeinvestering for livet

AJ Bordlampen er en perfekt tilføjelse til enhver bolig, og kan placeres lige hvor du vil have den. Skal den pynte på skrivebordet og give et perfekt arbejdslys? Skal den måske stå på et lille bord i stuen, og skabe den helt rigtige hyggestemning, når du skal læse en god bog eller bare stene lidt med telefonen? Eller skal den stå i vindueskarmen og med sit enkle, men samtidigt vanvittige smukke design, være en fryd for øjet og give både dig selv og dine gæster en lille designoplevelse, når den passeres? Hvor end du vælger at placere denne gudesmukke lampe, er der vist ingen tvivl om, at det bliver en klassiker for livet – Også hjemme hos dig!  

Lampen er udført i stål og zink, og var traditionelt i farverne sort, hvid og lys petroleum. I forbindelse med 60 års jubilæet for AJ Lampen, har Louis Poulsen lanceret 7 nye farver, så AJ Bord nu også kan fås i mørk grøn, okker, rustrød, midnatsblå, aubergine og to grå mellemtoner. Med de nye farver fremstår AJ Bordlampen nu endnu mere moderne og giver et friskt pust til din indretning. Hvis du gerne vil have ensartethed, så kommer lampen også som væglampe og gulvlampe, så du kan tilføje lidt AJ-magi andre steder end lige bordet.

AJ Bordlampen gør sig vanvittigt godt som det den er skabt til – At supplere de smukkeste designede møbler og skabe en helhed i indretning der emmer af luksus. Men AJ Bordlampen kan også give en fantastisk kontrast til gamle retromøbler i teak, en billig skænk fra Ikea eller måske et møbel du selv har bygget? Så hvad enten du ser fjernsyn i Ægget eller en gammel slidt lænestol, så vil AJ Bordlampen være en lampeinvestering for livet!
SE AJ BORDLAMPERNE HER