GUBI - Designere

DESIGNERNE FRA GUBI

Danmark er verdenskendte for dens lange, imponerende designarv, hvor et designhus som GUBI i den grad har formået at sætte sit præg. Dette er naturligvis hverken opstået let eller alene, da de siden 1967 har samarbejdet med både anerkendte designere og nye talenter fra hele verden, hvilket har affødt et nøje udvalgt sortiment af udsøgte højkvalitetsmøbler.
GUBI blev stiftet i 1967 af den nuværende ejer og direktør Jacob Gubis forældre med et fokus på produktionen af familiens egne designmøbler. I dag kendetegnes virksomheden dog for at designe, skabe og lancere en række enestående møbler, lamper og boligtilbehør, der vækker opsigt i hele verden. GUBIs signaturværker formår at vække følelser og fortælle betydningsfulde historier, der får de forskellige designs til at virke tidløse og indtagende. GUBI samler glemte designikoner fra fortiden med nutidige klassikere, hvilket skaber en visionær kollektion, som indbefatter 100 års historie, der sælges over hele kloden. Igennem årene har Jacob Gubi formået at vedligeholde virksomhedens kreative visioner i adskillige samarbejder med nationale og internationale designere, der sammen har skabt og produceret en perlerække af æstetiske, funktionelle, holdbare og ikke mindst unikke designs.

MØD DESIGNERNE

<div class="container-fluid" id="MC">Mads Caprani</div>

Mads Caprani

Den danske lampedesigner Mads Caprani begyndte sin designrejse hos Louis Poulsen, da de benyttede sig af hans tekniske færdigheder som elektroingeniør. I denne stilling samarbejdede han med en række talentfulde og fremtrædende designere, heriblandt Arne Jacobsen, Poul Henningsen og Verner Panton. Omgangen med disse visionære mennesker vækkede en interesse for design hos Caprani, hvilket markerede begyndelsen for hans store lampevirksomhed, der genererede stor global succes. 

I 1967 anskaffede Mads Capranis far, Micheli Caprani, lampefabrikken Rotaflex, som Mads Caprani tilsluttede sig 10 år senere med en klar ambition om at sætte sit eget præg med sine plisserede lampeskærme, der var højest usædvanlige for sin tid, men som hurtigt blev en favorit blandt hans kunder. I 1979 overtog Caprani selv firmaet fra sin far, hvorefter han ændrede navnet til Caprani Light, hvilket også medførte, at det lille danske firma blev til et stort globalt navn med afdelinger på tværs af Europa, i Chicago og Wisconsin i USA. Med dette generationsskifte ændrede han også selv sit fokus fra blot lampeskærme til at designe hele lamper, som i første omgang var i træ, hvorefter han også udforskede andre naturlige materialer, såsom metal og sten. 

Af alle Capranis lamper er det utvivlsomt Timberline gulvlampen, der både indfriede alle hans ambitioner for et lampedesign samt sikrede hans eftermæle. Timberline er et unikt og bemærkelsesværdigt design med en tidløs og klassisk æstetik, der helt naturligt gjorde den til en øjeblikkelig bestseller, samt gjorde den kendt som ’Caprani lampen’ i hele verden. Caprani døde i 2014 i en alder af 72 efter han nåede at have realiseret sin drøm om at opbygge et af verdens største belysningsmærker. Men dette satte bestemt ikke det endegyldige punktum for hans historie. Capranis belysningsdesign er nemlig blevet opdaget på ny, og selvom at hans firma ikke længere er i drift, har interessen for et Caprani design aldrig været større. Det er derfor også en kæmpe fornøjelse for det verdenskendte belysningsbrand GUBI at samarbejde med Mads Capranis familie om at bringe hans ikoniske lamper tilbage, så hans fans verden over atter får lys i deres liv og deres hjem. Det er også i den forbindelse, at den ikoniske ’Caprani lampe’ oplever en renæssance i relanceringen af Timberline Gulvlampen, som bliver tilgængelig i en udsøgt kombination af hvidt plast, birk- og egetræ.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="BC">Bill Curry</div>

Bill Curry

I 1960’erne og 70’erne formåede den amerikanske designer Bill Curry at indfange tidsånden af disse årtier med sine ikoniske lampedesigns, der reflekterede hans vidunderlige omgivelser, som blev forvandlet til enkle og intelligente idéer med tydelige visuelle fortællinger. Derudover gav Currys tværfaglige baggrund og eksponering for banebrydende udviklinger i elektronik og systemteknikkerne i rumfartsindustrien ham den erfaring og selvtillid, der skulle til for at vove sig ud i industrielt design og efterfølgende lanceringen af hans eget møbelfirma, Design Line Inc., i 1962.

Curry udviklede en ny norm for belysning, hvilket inkluderede et værk, der sammenfattede stativ, pære og skærm i én organisk form. I den forbindelse fik han også æren for at have udviklet den første ’totale look’ lampeform, der fjerner det traditionelle ’base-pære’ koncept, og i stedet udforsker den blottede pære på en legende og selvstændig måde. Det er også ud fra dette koncept, at et af hans mest ikoniske designs er centreret omkring. Stemlite er nemlig karakteriseret ved det slanke stel og den overdimensionerede lampeskærm i opalglas, der skaber et harmonisk, tidløst og klassisk udtryk, der kan overleve generationer. Serien blev udviklet med flere modeller i forskellige farver og materialer, der alle var kendetegnet ved den simple kombination. Dette ’totale look’ blev et øjeblikkeligt hit, hvortil hans serie blev hædret med en Industrial Design Magazine Award for ’Best Lamps of the Year’, hvor USA’s handelsministerium udstillede Stemlite kollektionen i Soviet Unionen og Jugoslavien samt i Irak, som de perfekte eksempler på amerikansk design. Efter mere end 50 nationale designpriser blev Curry i 1969 beskrevet som en af Californiens førende designere bare få år før hans død i den unge alder af 43 år. Hans designarv lever i dag videre som en af de sande pionerer inden for amerikansk ’space-age' design.

Udover sin ikoniske Stemlite serie nåede Curry også at designe den udsøgte Obello Portable Bordlampe kort inden hans død, hvilket betød, at han faktisk aldrig nåede at se den i produktion eller navngive den. Obello er inspireret af Atomalderen, Rumkapløbet og popkulturen, der definerede Los Angeles i 1970’erne, hvilket udviklede sig til lampens visuelle form. Denne Obello lampe er et ikonisk ’space-age’ design, som både fungerer som et stærk statement piece både inden og udenfor hjemmet såvel som en funktionel belysningskilde.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="BT">Bonderup & Thorup</div>

Bonderup & Thorup

I 1969 dimitterede arkitekterne Claus Bonderup og Torsten Thorup fra det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, hvorefter de begyndte at arbejde for den danske arkitekt Henning Larsen i København. Herefter begyndte de to arkitekter et samarbejde, der udgjorde størstedelen af deres karrierer, og som affødte en perlerække af enestående designs.

Thorup og Bonderups værker er karakteriseret ved deres ærlige og klassiske simplicitet med et skarpt fokus på detaljerne og kvaliteten, hvilket er særdeles tydeligt i Semi pendlen fra 1968. Men det var først i 80’erne, at det daværende bedst sælgende danske design opnåede verdensomspændende anerkendelse og ikonisk status, som gjorde det til en favorit i mange forskellige indretninger på tværs af kloden.

Semi pendlen er et klassisk og unikt design med en særpræget buet, emaljeret metalskærm, der sørger for et diffust, behageligt og koniskformet lys, der gør den ideel over spisebordet eller i køkkenet. Grundet formens lethed, det enestående, tidløse design samt de forskellige farver og størrelser, som designet fås i, bliver Semi pendlen et yderst alsidigt design, der passer perfekt i alle former for miljøer i både de private og offentlige rum.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="CM">Corsini & Millet</div>

Corsini & Millet

Barba Corsini var en førende funktionalist arkitekt, der vandt en række internationale priser for sine designs for bygningen La Pedrera i Barcelona. Corsini var meget inspireret af den tyske arkitekt Mies van der Rohe og den amerikanske arkitekt Frank Lloyd Wright. Den spanske arkitekts personlige design stil kan passende beskrives som ’magtfuld simplicitet’, hvilket også tydeligt blev repræsenteret ved hans Pedrera kollektion.

Den talentfulde arkitekt Joaquim Ruiz Millet grundlagde Galeria H20 galleriet i Barcelona i 1989, hvor han både fungerede som ejer, kulturel agitator, kurator for udstillinger samt redaktør af bøger og designgenstande. I 1991, da restaurationen af La Pedrera fandt sted, opdagede han skønheden i den vidunderlige PD2 gulvlampe, som han forhindrede i at blive smidt ud. Ruiz Millet ønskede at redde Corsinis værker og gøre dem mere kendte og ikke mindst tilgængelig for offentligheden. Dette påbegyndte hans samarbejde med Corsini om relanceringen af de originale designs, som han havde lavet for La Pedrera i sin tid.

Blandt disse designs findes blandt andet ANA, H20 og ABC lamperne, der alle er designet af Barba Corsini i samarbejde med Ruiz Millet med inspiration fra Corsinis originale RD2 design fra La Pedrera. Fælles for alle lamperne er deres fremtrædende og dog enkle design med en underspillet elegance, der gør, at de vil klæde alle former for indretninger i både de private og offentlige rum.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="GC">Gabriella Crespi</div>

Gabriella Crespi

Den italienske designer og kunster Gabriella Crepsi ville i året 2022 være fyldt 100 år, hvilket bliver markeret hos GUBI ved at sætte Bohemian 72 kollektionen i produktion 50 år efter, at den første gang blev introduceret. Igennem sin extraordinære karriere i designverden formåede hun at skifte ubesværet mellem både de kongelige i Europa og jetset livet i Hollywood, hvor hendes indiskutable glamourøse og sofistikerede stil gjorde hende til designer Valentinos muse samt gjorde Audrey Hepburn, Gianni Versace og Hubert de Givenchy til en del af hendes omgangskreds. Crespis æstetik var karakteriseret ved dualiteten mellem modernistisk funktionalitet og barokken samt skiftet mellem rene linjer og sanselige kurver.

Bohemian 72 er en elegant, fleksibel og raffineret kollektion i rattan, der afspejler Crespis fascination for skulpturelle former og hendes nysgerrighed for østlige kulturer. I hendes levetid blev disse eksklusive værker kun produceret til private kunder, men i dag, 50 år efter deres første introduktion, har GUBI arbejdet ud fra hendes originale tegninger og bragt denne exceptionelle kollektion til live for første gang. Kollektionen indeholder både en lænestol, en trepersoners sofa, en skammel og en gulvlampe – og netop denne enestående gulvlampe kan du finde her. Denne æstetiske og lune lampe lukker luft og lys igennem sig via sin rottingkonstruktion med luftige mellemrum, således at når den tændes, kaster den et flot lys og skygger ud i rummet omkring sig.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="LW">Louis Weisdorf</div>

Louis Weisdorf

Blandt de mest indflydelsesrige og velkendte danske arkitekter og industrielle designere tænker man helt naturligt på Louis Weisdorf. Weisdorf beskrev sig selv som en specialist i alsidighed, hvilket meget passende opsummerer hans fænomenale og bemærkelsesværdige karriere, der blandt andet indebar et samarbejde med Tivoli Gardens i København, et succesfuldt arkitektfirma og en perlerække af exceptionelle designs, heriblandt Multi-Lite og Turbo pendlerne – og i dag er flere af hans designs verdenskendte og yderst efterspurgte som samlerobjekter.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="RDB">Robert Dudley Best</div>

Robert Dudley Best

Udover at være arvingen til verdens største belysningsproducent Best & Lloyd, var Robert Dudley Best også en ivrig designentusiast med en stor interesse i at bryde barriererne mellem industrielle og kunstneriske fordele, hvilket var en interesse, som hans ven Walter Gropius også delte. Walter Gropius var samtidig grundlæggeren af Bauhaus bevægelsen, som tog Europa med storm med sine stringente, rene linjer og stil, hvilket Dudley Best var særdeles influeret af. Det var også i denne periode, at de første tegninger til det ikoniske Bestlite design blev lavet.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="SC">Space Copenhagen</div>

Space Copenhagen

Signe Bindslev Henriksen og Peter Brundgaard Rützou stiftede i 2005 designstudiet Space Copenhagen, der både skaber møbler, lamper, raffinerede objekter og kunstinstallationer samt dekorativ kunstindretning til private boliger, hoteller og restauranter over hele verden. Ambitionen med designduoen er at skabe nye måder at balancere modsætninger og skabe kontraster, heriblandt det klassiske med det moderne, det industrielle med det organiske, det skulpturelle med det minimalistiske og lys med skygger. I deres imponerende designportefølje finder man blandt andet de overdådige Gravity lamper, som også er designet med fokus på kontrasten mellem to elementer, herunder den tunge base i marmor og den lette lampeskærm i tekstil, hvilket skaber den perfekte balance. 
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="GP">Gio Ponti</div>

Gio Ponti

Den italienske arkitekt, designer og redaktør Gio Ponti betegnes som en af de mest indflydelsesrige visionære i det 20. århundrede. Igennem sin karriere designede Ponti en række forskellige møbler og produkter, lige fra skabe, lamper og stole til keramik, glas genstande og spejle. Han rejste samtidig bygninger, heriblandt den ikoniske skyskraber Pirelli Tower i Milano og Denver Art Museet, som blev opført i 14 lande. Igennem sit eget design magasin, Domus, promoverede hans en nysgerrig og åbenhed overfor nytænkende design.

Pontis designs var yderst influeret af devisen ’la dolce vita’, så folk kunne omgive sig selv med godt design for bedre at kunne nyde livet fuldt ud. Denne livlige, italienske livsstil er tydeligt reflekteret i hans portefølje, der fortsat inspirerer kunstnere og designere langt ud i fremtiden. I dag bliver en stor del af hans designs opsnappet af kyndige samlere, der ønsker at give deres indretning et strejf af italiensk æstetik og ubesværet elegance.

I blandt hans udsøgte sortiment finder man F. A. 33 spejlene, der oprindeligt blev designet i 1933 for datidens mest prominente lampe, glas og spejlproducent, FontanaArte, which Ponti og Pietro Chiesa stiftede få år forinden. F. A. 33 spejlet har en let kurvet form samt et ikonisk og tidløst udtryk, der tilføjer et fint, elegant touch til enhver indretningsstil. Spejlet kommer i to størrelser i enten en fuld eller halv længde, hvilket gør det muligt at anvende designet i alle rum, hvor den både fungerer som et almindeligt spejl og et iøjnefaldende dekorativt indretningselement.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="JA">Jacques Adnet</div>

Jacques Adnet

Den franske arkitekt og Art Deco modernist Jacques Adnet var et ikon for fransk modernisme. I 1925 blev han anerkendt som værende en af de mest lovende unge designere af både Salon d’Automne og Les Expositions des Arts Decoratifs – og den dag i dag er han fortsat en af de mest hædret franske designere, hvis vedvarende og innovative værker stadigvæk er særdeles eftertragtede. Igennem sin karriere var Adnet altid en af de første kunster til at udtrykke nye trends, hvor han også var en af de første designere, der kombinerede læder og glas i strukturen og dekorationen af et møbel – hvilket også er tilfældet med hans Adnet spejle.

I 1950 dannede Jacques Adnet et partnerskab med et berømt fransk modehus, hvortil han udviklede en serie af diskrete og samtidig bemærkelsesværdige læderbeklædte møbler og boligtilbehør. Han designede hertil et elegant og karakteristisk rundt læderspejl med udsøgte detaljer, som gør den særdeles iøjnefaldende og dekorativ i indretningen. Udover de enestående læder og polerede messing detaljer fås Adnet spejlet også i forskellige størrelser og i både firkantet og cirkulær form, der hver især tilføjer et skulpturelt strejf og en tidløshed til både entréen, soveværelset eller badeværelset, hvor de er særdeles dekorative. 
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="MM">Mathieu Matégot</div>

Mathieu Matégot

Mathieu Matégot var en alsidig, selvstændig og autodidaktisk ungarsk designer, arkitekt og kunster, der tilbragte det meste af sit liv i Paris, hvor han slog sig ned i 1931 efter sin dimission fra Budapest’s School of Art and Architecture. I 1939 meldte han sig frivilligt til den franske hær, hvorefter han blev holdt fanget i Tyskland indtil han flygtede i 1944. Hans fangenskab under krigstiden var en vigtig karrieremæssig tid for Matégot, da det var her, at han gjorde sig bekendt med det innovative materiale og teknikken, som han navngav Rigitulle, der sidenhen blev det mest karakteristiske træk i hans værker.

Det er netop denne banebrydende teknik og materiale, som han er mest kendt for, og som han sidenhen patenterede, så han kunne tilføje det til alle sine designs. Han producerede altid en begrænset mængde produkter, kun op til 400, hvilket fortsatte indtil 1960’erne, hvor Matégot pludselig endte produktionen og begyndte at arbejde med vægtæpper, hvilket han fortsatte med resten af sin karriere. Præcis som tekstiler kunne Rigitulle også bøjes, foldes og formes til at give de møbler han designede en gennemsigtighed, vægtløshed og vedvarende modernitet.

I løbet af sin karriere skabte han en bred vifte af markante designs, der i dag betragtes som både ikoniske og nutidige. Et af disse design er Satellit, som blev designet i 1953, med geometriske former og en organisk lampeskærm, der skulle skabe en enestående skulpturel æstetik. Også Satellite lampen bærer præg af Rigitulle, der gør det muligt at bøje og folde en metalplade til den aflange pendel. Lampeskærmen er tilgængelig i en række flotte farver, der hver især bidrager til den dekorative værdi, som lampen får i indretningen. Den perforerede lampeskærm sørger desuden for det flotte samspil mellem lys og skygger, der både kan skabe en dramatisk effekt samt et atmosfærisk lys i omgivelserne.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="PT">Paavo Tynell</div>

Paavo Tynell

”Manden, der oplyste Finland” – sådan blev den banebrydende finske lysdesigner Pavvo Tynell kærligt navngivet. Tynell var en af grundlæggerne af Taito Oy, hvor han blev den første industrielle producent af lysarmaturer i Finland. Tynell blev en mere prominent designer i 1930’erne og 40’erne, hvor han samarbejdede med nogle af de mest anerkendte og berømte finske arkitekter, heriblandt Alvar Aalto som en af de mest bemærkelsesværdige. Tynells firma Taito Oy producerede armaturer for Alvar Aaltos store projekter, såsom Paimio Sanatorium og Viipuri biblioteket.

Tynell blev særligt hædret for sit arbejde hos design atelieret ’the Finland House’ in New York, der fremviste det imponerende arbejde af finske designere og håndværkere. Hans elegante messing designs blev øjeblikkeligt en succes i Nordamerika, og han begyndte at skabe lysdesigns for det prestigefyldte amerikanske firma Lightolier. Tynell var en enestående håndværksmester, der skabte sine designs ud fra en traditionel æstetik med en moderne følsomhed kombineret med et omfattende brug af perforeret og poleret messing som hans primære materiale. Tynells designs er derfor overvejende præget af messing i forskellige former og modeller, så alle og enhver kan få et hjem, der emmer af varme og hygge. I dag er Paavo Tynells belysningskilder særligt eftertragtede af internationale samlere, og priserne på hans vigtigste værker stiger kraftigt på auktioner.
SE HELE UDVALGET HER
<div class="container-fluid" id="GG">Greta M. Grossmann</div>

Greta M. Grossmann

Det svenske designikon Greta M. Grossmann formåede at vedligeholde en lang karriere på 40 år i både Europa og Nordamerika, hvor hun var særdeles aktiv og indflydelsesrig i den mandsdominerede designverden. Hun havde mange imponerende præstationer, der alle var omfattet af industrielt design, indretning og arkitektur. I 1933 færdiggjorde hun sine studier hos den anerkendte Stockholm kunstinstitution, Konstfack, hvorefter hun immigrerede til Los Angeles med sin mand, Billy Grossman. Her åbnede hun en særdeles omtalt butik på Rodeo Drive, hvor hun var en af de første til at bringe moderne, skandinavisk æstetik til Sydcalifornien. Hendes unikke tilgang til svensk modernisme blev et omgående hit i Los Angeles, og der gik ikke længe før hun havde samlet et klientel af berømte kunder.

Blandt alle sine bedrifter inden for design og arkitektur, så er hun mest kendt for sine industrielle design, hvor Gräshoppa gulvlampen og Cobra bordlampen er blandt de mest berømte værker.
SE HELE UDVALGET HERSE FLERE IKONISKE LAMPER FRA GUBI HER