iF Design Awards – Se de prisvindende lamper her!

iF DESIGN AWARDS

Se lamperne, der har vundet den tyske pris her!
Grundlagt I 1953 er iF Design et globalt symbol på fortræffelighed i design. iF Design er en tysk institution, der oprindeligt blev grundlagt for at stille skarpt på alt det, som var veldesignet – men i dag er institutionen mindst ligeså kendt for deres eftertragtede pris, som hvert år uddeles af en ekspertjury. Herunder kan du blive klogere på, hvad iF er – og hvilke lamper, der igennem årene har hevet den eftertragtede pris hjem!
Historien om iF Design

Historien om iF Design

Den første Mercedes E-klasse lanceres, lighed mellem mænd og kvinder overfor loven skrives i den tyske forfatning, og den 16. og 17. juni finder en gigantisk folkeopstand sted øst for grænsen i Berlin, der spreder sig til det meste af DDR, og som bliver en nationaldag frem til 1990 i Vesttyskland.
 
Vi befinder os i Forbundsrepublikken Tyskland i 1953, og følgevirkningerne af krigen mærkes stadigt – navnlig i DDR, men også vest for jerntæppet. Den -i bedste fald- stillestående og -i værste fald- sønderbombede tyske industri havde svært ved at finde fodfæste både i Tyskland og i udlandet.
 
Seks år forinden havde det britiske militærstyre grundlagt Hannover Messe i en ubeskadiget fabriksbygning i Hannover forstaden Laatzen. Idéen var, at messen skulle hjælpe økonomien og industrien i gang igen efter krigen – og at gøre Hannover til den nye messe-by, eftersom den gamle messe-by, Leipzig, nu lå i den sovjetiske del af Tyskland.

Hannover Messe var en bragende succes, og folk fra hele Tyskland besøgte messen, hvor nye produktionsmidler, metoder og opfindelser blev fremvist – og som noget ekstraordinært ville man nu skabe en institution, der skulle støtte, forædle og fejre selve designet af de industrielle produkter: sådan blev iF e.V. grundlagt – et symbol på højkvalitetsdesign lige siden.

Det vurderes, at over 700.000 mennesker besøgte messen fra hele verden.

Billede: Märklins stand til den første Hannover Messe, 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
iF e.V. står for Die Gute Industrieform eingetragener Verein – altså ‘Det gode industrielle design, indregistreret forening.‘
 
Idéen var at stille skarpt på design og alt det, som design kan – iF ville fejre de gode designs, og iF ville udbrede viden om vigtigheden af godt design; både for forbrugerne, for producenterne og for samfundet. Die Gute Industrieform blev senere omdøbt til Industrie Forum.
 
Messen i Hannover og iF begyndte at tiltrække internationale besøgende, og snart begyndte tyskdesignet produkter at ændre omdømme i hele verden. Når du i dag tænker på noget, der er lavet i Tyskland, tænker du sikker på stilrenhed, veltænkte streger, holdbarhed og præcision – det er trods alt det, der har kendetegnet den nok bedst-kendte tyske industrisektor siden 1960’erne: nemlig autobranchen.
 
Igennem 1950’erne voksede den Vesttyske BNP med næsten 8 procent om året frem til 1960, og i 1960’erne havde Bundesrepublik Deutschland genvundet sin status som den største og potentielt mest indflydelsesrige økonomiske kraft i Europa – noget som delvist kan tilskrives landets store produktion og eksport af højteknologiske og forædlede produkter.

Billede: Hannover Messe 1947 af Hannover Messe
Hvad vinder man, når man vinder en iF Design Award?

Hvad vinder man, når man vinder en iF Design Award?

Er du så heldig, at dit produkt eller dit brand vinder den eftertragtede iF pris, kan du se frem til fire overordnede ting:

  • Validering: Dig, dit design og dit hold omkring dig får det ultimative bevis på, at det I gør, er det rette.
  • Differentiering: Prisen giver dig mulighed for at differentiere dig selv fra dine konkurrenter.
  • PR Muligheder: Foruden den opmærksomhed, som dit design får ved bare at vinde, så får du også en masse marketingsmaterialer fra iF – og iF hjælper dig sprede ordet omkring dit produkt!
  • Produkt beskyttelse: Designbranchen finder ud af, hvad du har skabt – og ved derfor, at du gjorde det først.

    Foruden alt dette får du selvfølgeligt lov at bruge iF-logoet, og du får et fysisk certifikat i børstet aluminium. Vinderne udvælges på Friedrichstadt-Palast i Berlin til en gallaaften, hvor alle verdens designspidser er samlet til en overdådig fest på verdens største teaterscene.

    Billede: Friedrich Stadt Palast, der huser verdens største teaterscene. Licens: Creative Commons 2.0
  • <font size="+1">2023 – Blade fra Light-Point</font>

    2023 – Blade fra Light-Point

    Blade lampeserien fra Light-Point, designet af Studio F. A. Porsche, modtog iF DESIGN AWARD 2023 for sin præcision, geometri og rene linjer. Serien består af to cylindre forbundet af en bevægelig, lineær kerne, hvor de integrerede, men skjulte funktioner spiller en vigtig rolle. Alle hængsler og kabler er en del af designet og derfor usynlige. Hvert element er blevet reduceret til sin essentielle funktion og er til stede af en grund. Designprocessen har ikke involveret nogen kompromisser og har været en rejse mod at realisere en serie af lamper med fokus på en ren, enkel og stilfuld designsprog kombineret med enestående ydeevne.

    Se alle Blade loftlamper fra LIGHT-POINT her
    <font size="+1">2023 – Ambrosia fra Marset</font>

    2023 – Ambrosia fra Marset

    Ambrosia er et fleksibelt belysningssystem, der startede som en lyslinje, men udviklede sig til et modulært system, der kan udvides for at tilpasse sig ethvert rum. Dets lineære, unikke design, en næsten flad lyssegment, blev gjort modulært og asymmetrisk for at skabe et blødt og overraskende belysningssystem. Designet af Ciszak Dalmas Studio fra Madrid, ledet af Andrea Caruso Ciszak og Alberto Gobbino Dalmas, har Ambrosia vundet iF DESIGN AWARD 2023 og er blevet anerkendt for sin innovative tilgang til belysning.

    Se hele Ambrosia serien fra Marset her
    <font size="+1">2022 – Signe Hue Gradiant Gulvlampe fra Philips Hue</font>

    2022 – Signe Hue Gradiant Gulvlampe fra Philips Hue

    Få et enestående farverigt lys med Philips Hue Signe gradiant gulvlampe fra Philips Hue, der vandt iF DESIGN AWARD 2022. Produktet er designet med et minimalt fodaftryk og har en slank profil, der gør det mindre iøjnefaldende, så al visuel opmærksomhed er på selve lyset. Denne unikke gulvlampe er perfekt til at forvandle din stue eller spillerum til et levende miljø, hvor dine lys danser, blinker, dæmper og lyser op i takt med indholdet på dit tv-skærm. Og med dynamiske scener skifter Signe gradiant gennem farverne i enhver scene, hvilket skaber unikke effekter, perfekt til at skabe den ønskede stemning.

    Se begge Signe Hue Gradiant Gulvlamper fra Philips Hue her
    <font size="+1">2022 – Squire WiZ Portable Bordlampe fra WiZ</font>

    2022 – Squire WiZ Portable Bordlampe fra WiZ

    Squire WiZ Portable Bordlampe RGB fra WiZ har vundet iF DESIGN AWARD 2022 og tilføjer en rig og ny belysningsoplevelse til WiZ-økosystemet. Designere har fokuseret på at levere forskellige, men spændende belysningsoplevelser til det RGB-lysmiljø. Squire introducerer det "dual zone" lys-effekt, det første af sin slags på markedet, som er muliggjort af to uafhængige RGB-lys, der kan styres separat for at skabe en unik lysatmosfære. Derudover hjælper det omhyggeligt designede dual-zone forudindstillede lys effekt brugere med at vælge det rette lys til det rette øjeblik.

    Se Squire WiZ Portable bordlampen fra WiZ her
    <font size="+1">2021 – Edge fra Light-Point</font>

    2021 – Edge fra Light-Point

    I 2021 kunne Ronni Gol og resten af Light-Point krydre deres kontorindretning i København med endnu en aluminiumsplatte fra den eftertragtede institution iF Design. Prisvinderen Edge blev hyldet af den store jury for at være et pragteksemplar på form-følger-funktion-filosofien. Den vidunderlige pendelserie beskrives som værende state-of-the-art af iF, og især formen begejstrede eksperterne, der vælger hvem, der vinder priserne. Den koniske form sikrer, at overfladen under pendlen oplyses perfekt samtidigt med, at der ud af lampens top undslipper et blødt, atmosfærisk lys. Serien findes både som langbordspendel og som rund pendel – og hele serien findes i enten Carbon Black eller messing.

    Udforsk alle de prisvindende modeller her!
    <font size="+1">2020 – Orbit fra Light-Point</font>

    2020 – Orbit fra Light-Point

    2020 blev året hvor Light-Point for første gang vandt en iF Design Award med deres vidunderlige ORBIT. Det blev Inde-udelampeserien der endte med at tage prisen – og iF fremhæver det optiske glas i lampen, som værende det, der gør Orbit særlig. I stedet for et klassisk stykke glas, har danske Light-Point nemlig anvendt et optisk glas alá det, man finder i et par briller – og det spreder lyset, og gør lampens lyssøjle større. Når engang Orbit-lampen skal pensioneres, kan den nemt skilles ad og genanvendes, da den er bygget i ren aluminium og glas. Lampen kommer i en lang række varianter, der fås i både sort, hvid og rosegold.

    Se hele Orbit-familien her!
    <font size="+1">2020 – Sylvestrina fra Santa & Cole </font>

    2020 – Sylvestrina fra Santa & Cole

    Det spanske belysningsfirma Santa & Cole har siden 1985 skabt lamper i verdensklasse – og 2020 blev året, hvor deres Barcelona kontor fik den eftertragtede aluminiumsplatte for at have skabt et helt ekstraordinært design.

    Kender man Santa & Coles univers ved man også, at lampefirmaet fra Spanien altid har skabt lamper, der emmer af lune og varme – og den prisvindende Sylvestrina er slet ingen undtagelse. ”Th eSylvestrina lamp goes places,” skriver juryen fra iF Design om den transportable lampe, og fremhæver hvordan den ikke afhænger af ledning til at belyse sine omgivelser. Barcelonadesignerne Enric Sória og Jordi Garcés står bag, og har i sandhed skabt en lampe der emmer af tryghed i sit lysskær, der er præcist som det, de gamle olielamper gav.

    Se Sylvestrina her!
    <font size="+1">2019 – Luisa fra Prandina</font>

    2019 – Luisa fra Prandina

    Kender man Prandina, ved man også, at der særligt er én disciplin, som de eksilerer i; glaspusteri. Lampefirmaet blev grundlagt af italienske Sergio Prandina, der eksperimenterede med nye fremstillingsmetoder og nye former gennem mundblæst glas – og det er netop også et glasprodukt, der ender med at vinde Prandina den eftertragtede iF Design Award.

    Luisa er en fusion af tradition og teknologi, fortæller iF Design Juryen om den prisvindende lampe – og foruden at være en fusion mellem tradition og teknologi er lampen også en fusion mellem italiensk og spansk designhistorie. Lampen er skabt af Prandina, men er tegnet af spanske Gauzak – et produkt design agentur med en lang og imponerende portefølje af lamper. Lampen findes i fem forskellige glas og metal-finishes, og som både pendel og bordlampe.

    Se alle modellerne her!