Kendte Lamper



KENDTE LAMPER
Hos Lampemesteren har vi et hav af verdenskendte, ikoniske og klassiske designs fra hele verdenen, der har overlevet tidens tand, opnået kultstatus og fortsat har sin plads i alle former for hjem over hele kloden – men hvordan bliver de egentlig så kendte og elskede på tværs af generationer og landegrænser? Naturligvis taler ekstraordinært design, exceptionelt håndværk og udsøgte materialer for sig selv – men i dag har vi helt andre muligheder, for at sprede budskabet om et unikt design. De audiovisuelle medier har nemlig i høj grad stemplet ind i det 21. århundrede, hvor særligt underholdningsbranchen skaber mere indhold end nogensinde før, således at vi uge efter uge engagerer os i almindelige mennesker, der kan synge, tegne, bage, designe møbler og meget mere. Her er et program som Danmarks Næste Klassiker fra DR1 blevet et kæmpe hit, hvor folk får et indblik i, hvordan fem fantastiske møbeldesignere forsøger sig på at skabe en klassiker, der har potentialet til at få verdensomspændende succes – og det er netop designs fra dette populære program, som du vil blive klogere på i denne artikel!

MOONSETTER – ANNE BOYESEN

Udover at vinde 'Danmarks Næste Klassiker' i 2020 blev den skulpturelle Moonsetter-lampe tildelt en Design Award for ’Årets Lampe’ i 2021. Moonsetter er dog mere end blot en smuk gulvlampe. Den fungerer som en lysende skulptur, der indtager rummet og tilfører et stilfuldt og elegant look. Den simple og alligevel exceptionelle lampe i forkromet aluminium har en roterende skive, der reflekterer lyset fra den indbyggede LED-lyskilde. Skiven kan drejes 360° omkring sin egen akse og har to forskellige finish på siderne. Den hvide side sender et blødt og diffust lys ud i rummet, mens den forkromede side reflekterer lyspanelerne og giver et helt andet udtryk.

At Moonsetter er en født klassiker fremgår tydeligt af, at det er selveste Louis Poulsen, der har sagt ja til samarbejde med Boysen i produktionen af den smukke lampe. I første omgang frigav man 100 eksemplarer af Moonsetter i danske butikker fra oktober 2021, hvorefter endnu en begrænset serie på 100 lamper, også med hver deres serienummer, fulgte. Først derefter sattes Moonsetter i egentlig masseproduktion.

Se den smukke Moonsetter gulvlampe her!

MUSLING PENDEL - AHM&LUND

Den stilrene Musling-pendel løb med førstepladsen indenfor kategorien ’Lamper’. Efter programmet har Ahm. & Lund, som er designerne bag lampen, indledt et samarbejde med Fritz Hansen, som har valgt at sætte den smukke pendel i produktion.

Lampen vækkede begejstring hos dommerne; ”Det er som om man har set den før, men det har man jo ikke. For det første slår det jo én, hvor enormt flot den er lavet, og så det med at den lige kan noget – den kan lige justeres – du kan lige ændre din spredning på lyset lidt, og det er rigtig godt tænkt.” De var enige om at lampen var utrolig overbevisende; ”Det er på mange måder en utrolig helstøbt lampe, virkelig gennemført finishmæssigt og en fantastisk idé, så den var vi også rigtig begejstrede for.”

Formmæssigt har designerne ladet lyset styre, hvordan lampen skulle designes. Det har givet nogle spændende referencer til klassisk design, mens lampen samtidig er helt sin egen. Lampens design er inspireret af skaller i naturen og gemmer indvendigt på en perle; lyset! Når muslingen er lukket giver den et generelt behageligt lys 360 grader ud i rummet. Når muslingen åbnes lidt, danner den en lyskegle over spisebordet uden af blænde.

Se den fantastiske Musling-pendel i to størrelser her!

CALEO PENDEL - RIKKE FROST

'Danmarks Næste Klassiker' er programmet hvor fem dygtige designere dyster i seks forskellige designkategorier. Blandt andet lænestolen, sofaen og ikke mindst lampen blev fortolket, og indenfor hver kategori blev der fundet en vinder. En af opgaverne lød på at skabe en smuk lampe, der kunne hænge over spisebordet. Danmark har allerede verdensberømte lamper fra PH, Le Klint og Verner Panton, så det var nogle store sko der skulle fyldes ud. På trods af sværhedsgraden, var niveauet højt og Rikke Frost løb med en super flot andenplads for hendes Caleo Pendel.

Hendes lampe har potentiale til at blive en rigtig klassiker – en nyfortolkning af lampeskærmen. Den har fået navnet ’Caleo’, som er det latinske ord for ’fremhæver’ og henviser til de brune optegninger, der er skabt i hånden og fremhæver lampens plisseringer. Dommerne var svært begejstrede for pendlen og beskriver den som ”Sindssygt smuk. Meget flot med plisseringerne og med den måde, du har streget dem op på, så man bedre fornemmer, hvor de knækker henne. Og når der er lys til den, så kommer den virkelig til sin ret. Den er rigtig overbevisende”. På trods af den korte tid til at løse opgaven lykkedes det Rikke at skabe en nyskabende lampe, der på samme tid indeholder Le Klints velkendte elementer.

Til dagligt har hun virksomheden Rikke Frost Design, hvor hun blandt andet har arbejdet sammen med firmaer som Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line og kan nu også skrive Le Klint på listen. Efter programmet har Le Klint valgt at sætte lampen i produktion og udvide med to mindre pendler til serien. De flotte plissere er foldet i hånden og udstråler høj kvalitet – den passer let ind i Le Klints sortiment, som er kendt for deres plisserede skærme og kvalitetshåndværk. Pendlen er lavet med stor respekt for det traditionsrige danske design og er en yderst dekorativ lampe – både når den er slukket og tændt. Det høje kvalitetsudtryk er gennemført med en ledning i hør og et bronzefarvet metalophæng. Elegant, eksklusiv, flot og ikke mindst klassisk lampe!

PATRONE PENDEL - THORUP COPENHAGEN

Udover programmets første- og andenplads har deltageren Kasper Thorup også haft succes indenfor belysning. Dog ikke med hans klassiker fra programmet, hvor han ellers også viste en vis flair indenfor lampedesign.

Kasper etablerede i 2017 sit eget møbelbrand under navnet Thorup Copenhagen. Med et gennemgående stilrent udtryk, udgangspunkt i rå materialer og en minimalistisk tankegang skaber han møbler med et modigt perspektiv på skandinavisk design. I 2019 har han udvidet sin kollektion med de stilrene og enkle Patrone. Den cylinderformede pendel byder på et minimalistisk udtryk med et industrielle look og fokus på det funktionelle.

Det smalle design, tillader at hænge pendlen i husets små kroge – enkeltvis eller i en klynge i forskellige højder for at opnå et smukt æstetisk udtryk. Pendlerne fås i både sort og messing, som passer let ind i tidens tendenser.

Hvad er en designklassiker?

Hvad er en designklassiker?

I Danmark er vi kendte for vores designarv, der rummer utallige af klassikere. Netop betegnelsen ’klassiker’ anvendes flittigt, når det handler om design, møbler og interiør, mens begrebet er helt særligt i forhold til programmet ’Danmarks Næste Klassiker’. Slår man op i Den Danske Ordbog, defineres en klassiker som en “kunstnerisk eller håndværksmæssig frembringelse, der regnes for at være af høj og varig kvalitet eller for at være en typisk repræsentant for en bestemt genre eller stilart.” Ingen kan vide, når et møbel, lampe med mere bliver designet og produceret, om det bliver en klassiker. Men ved at anvende tidløse elementer og kombinere dem med noget tidstypisk, kan man ramme noget, der måske bliver en klassiker – kun tiden kan vise om man har ramt rigtigt.

En af de bedste og mest tydelige eksempler på en klassiker er Poul Henningsens PH lampe. Selvom designet har snart 100 år på bagen, er de karakteristiske skærme i dag mere populære end nogensinde før, hvor de fortsat pynter i utallige hjem verden over. Når man taler om klassikere indenfor belysning, er Verner Pantons Flowerpot-lampe bestemt også værd at nævne. Lampen er inspireret af 60’ernes og 70’ernes flowerpower-revolution og bliver i dag produceret af &tradition. Flowerpot-lampen har med sine to cirkelformede skærme overfor hinanden for længst bevist sit værd som en klassiker, der passer ligeså godt ind i vor tids moderne indretning, som de farvede glade 60’ere og 70’ere.

Vi har fokus på kvalitet og holdbarhed indenfor mange forskellige parametre; håndværksmæssigt, i forhold til materiale og ikke mindst formsprog. Hvis et produkt skal blive en klassiker, skal man kunne holde ud at kigge på det over lang tid. Kvaliteten skal derfor være i top, hvis et produkt skal have potentiale til at blive Danmarks næste klassiker.