Peder Vilhelm Jensen-Klint

Peder Vilhelm Jensen-Klint

Peder Vilhelm Jensen-Klint

Det velkendte lampemærke LE KLINT blev grundlagt i 1943, men historien om de plisserede LE KLINT lampeskærme startede helt tilbage i 1900-tallet, hvor Peder Vilhelm Jensen-Klint foldede den første plisserede lampeskærm til en petroleumslampe, som han ligeledes selv havde lavet.

Han var ud af en familie, der kombinerede opfindsomhed og kunst med iværksætteri og forretningsforståelse. De blandede kortene og resultatet blev det, som vi i dag er en af Danmarks ældst eksisterende virksomheder indenfor belysning – LE KLINT.

Den første plisserede lampeskærm


P.V. Jensen Klint er blandt de mest markante og beundrede arkitekter i dansk historie. Hans Grundtvigskirke er, som han selv ville sige, en kendsgerning: et vidne om, at en dansk håndværks- og bygningstradition. Men ved siden af hans virke som arkitekt, designede og producerede P.V. Jensen-Klint petroleumslamper i stentøj. Han manglede en passende lampeskærm til en af hans lamper og opfandt i den forbindelse den krydsplisserede lampeskærm. Tanken var, at den skulle stå på alteret i Grundtvigskirken.

I de efterfølgende år blev der syslet med at forfine de foldede skærme, der i disse år blev givet som gaver til familie og venner. Der gik dog næsten 40 år, inden lampeskærmen blev kendt for resten af verden.
Mere end blot lampeskærme

Mere end blot lampeskærme

P.V. Jensen-Klint blev uddannet bygningsingeniør i 1877 og havde sin gang på kunstakademiets grundskole indtil 1885. Han tjente til sin uddannelse ved at arbejde som matematik- og tegnelærer i perioden 1892-1916, og startede derefter i sit virke som arkitekt. Der var næsten ikke det, han ikke tegnede som arkitekt, - huse, ventesale, kirkegårdsmure, kirker, tårne, mindesmærker, gravsten, statuer, kilometersten, tidsskriftomslag, plakater, møbler og meget mere. Desuden var han også dygtig som landskabsmaler, skulptør, keramiker og forfatter.

Hans kunstneriske fantasi, religiøse følelser og hans trang til at skabe, fik rigtigt frit løb da han i 1913 blev projektleder for opførelsen af Grundtvigskirken. Den blev opført i perioden 1921 – 1940 og er sammen med Bethlehemskirken i København, blandt hans største værker og de fik stor betydning for mange danske arkitekter. I 1930 døde P.V. Jensen-Klint, og begge kirker blev færdiggjort af hans sønner Tage Klint og Kaare Klint.

Starten på LE KLINT


Det var sønnen Tage Klint der tog initiativ til at gøre en egentlig forretning ud af hans fars foldede skærme. Han åbnede i 1943 åbnede butik i København, hvor udvalget bestod i LE KLINT pendel, væglampe, plafond eller bordlampe. Inden han satte lampeskærmen i produktion, blev de tilføjet en afgørende detalje – den unikke gribekant. Med den kunne man udnytte skærmens elasticitet, til at holde lampeskærmen på et stativ i forbindelse med en standerlampe og senere den populære LE KLINT sakselampe.

Siden P.V. Jensen-Klint, i samarbejde med hans familie, foldede de første plisserede lampeskærme, er der sket meget. I dag bliver alle skærmene foldet i Odense, hvor de såkaldte ”foldepiger” bliver betragtet som noget helt særligt. Det tager 1 år at lære foldeteknikken og 2-3 år at mestre alle modeller. Mange ingeniører har forsøgt at fremstille maskiner til at folde skærmene, men det har vist sig at være en uoverkommelig opgave. Foldepigerne store fingersnilde kan ikke erstattes af maskiner, uden at gå på kompromis med den håndværksmæssige kvalitet, der er ét af kendetegnene for LE KLINT.

Selvom virksomheden har mere end 75 år på bagen, gået gennem to generationer og i dag drives af LE KLINT fonden, kan man stadig fornemme Peder Vilhelm Jensen-Klints visionære fantasi, det gode kunsthåndværk og høje ambitioner i LE KLINTs lamper.

Se hele vores udvalget af LE KLINT lamper her.