Rispapirlampen<font color="#000000" size="+5"><center>RISPAPIRLAMPEN – FRA TRADITION TIL HOT LAMPETREND</center></font>

RISPAPIRLAMPEN – FRA TRADITION TIL HOT LAMPETREND

De fleste af os har på et tidspunkt ejet en rispapirlampe, men nu er den tilbage i den moderne indretning. I manges øjne er rispapirslampen en nem og billig løsning, som primært hører hjemme på værelser og gange - men den kan meget mere end det. Det japanske design med det drømmeagtige udtryk, vender tilbage gang på gang og fortjener bedre, end et ry for at være en lappeløsning. Du kender garanteret de røde papirlanterne med frynser og detaljer i guld, som blev anvendt i forbindelse med Karnevaller og mærkedage i Østasien. Blandt andet i forbindelse med den årlige Midthøstfestival i Kina, har lampen en traditionsbundet plads. Her symboliserer den solens lys og varme, og er en bøn til solen om at vende tilbage efter vinteren.

Den rispapirlampe vi kender, bliver stadig anvendt i forbindelse med fester og fejring, men er en videreudvikling af den østasiatiske lampe. Især i Europa, var rispapirlampen meget udbredt i 80’erne. Men det lette materiale blev hurtigt overhalet af det industrielle design med stål, legering og plexiglas. Godt 40 år efter blev lampen endelig en del af det moderne interiørdesign, hvor flere populære mærker skabte imponerende smukke lamper af rispapir, der tilførte hjemmet et stilfuldt asiatisk udtryk.Tradition møder moderne design

Tradition møder moderne design

Indenfor de seneste år, er rispapirlampen blevet en af de hotteste trends i indretningen. Vi ser dem overalt i boligmagasiner og de sociale medier - både cirkelrunde og ovale, i alle mulige størrelser og farver. Den kæmpe store udgave lyser op i dagligstuen i forskellige højder, mens lampen i store klaser skaber et helt galaktisk univers.

Hos det danske designbrand New Works, er der generelt fokus på former, farver og materialer der komplimenterer hinanden. Deres fortolkning af rispapirlampen Lantern, som er et godt eksempel på hvad der sker, når man mikser retrodesign med nye materialer. Lampen, som på afstand ligner en lampe af rispapir, er udført i matteret glas, der på samme måde som rispapirlampen, giver et roligt og diffust lys.
Udover en lækker pendel, findes Lantern også som gulv-, væg-, loft- og bordlampe, som fungerer rigtig godt i hjemmet hyggelige zoner – det kunne for eksempel være som natlampe eller en gulvlampe i stuen, som giver en hyggelig belysning til rummet.

Det populære matte glas, er også anvendt til Foscarinis bud på en moderne rispapirlampe - Rituals. Her formidles magien, med et super spændende ”snit” i overfladen, der giver en grafisk effekt og leder tankerne hen på det originale design – rispapir trukket over et spinkelt skelet af bambus.
Omvendt har Ingo Maurer anvendt materialet fra rispapirlampen og kombineret det med formen fra en klassiske lampeskærm i designet af Maur Pendel og den tilhørende serie. Det tynde papir er spændt ud over et skelet i metal, som giver en anderledes og dekorativ lampe, men med egenskaberne fra en lampe af rispapir - blød og behagelig belysning.

Oftest ses rispapirlampen helt runde, men fås også i mange andre former. Den stilfulde Formakami fra &tradition, er tydeligt inspireret af formen på de asiatiske lanterner af rispapir. Med en sortbejset ring af egetræ, har lampen fået et stilrent og moderne udtryk. Selv siger designeren, Jamie Hayon, at lampen repræsenterer et punkt, hvor fortiden bliver det nye. Lamperne passer let ind i &traditions DNA, hvor de bestræber sig på at kombinere tradition med moderne design.
Ønsker du at kombinere den varme behagelige belysning med et skulpturelt udtryk, så skal du bemærke udvalget af rispapirlamper fra Vitra. Designeren Isamu Noguchi begyndte i 1951 at designe lysskulpturer – inspireret af de japanske papirlanterner og –paraplyer. Skulpturerne fik navn efter det japanske ord på ‘Lys’ - ‘Akari’, og består i dag af en serie, med mere en 40 lamper, der produceres af Vitra.

Vælg mellem både pendler, bordlamper og gulvlamper, der giver omgivelserne den varme og rolige belysning, som vi kender fra rispapirlampen – stemningsfuld og dekorativ belysning til hele hjemmet.
Er du mere til den velkendte runde rispapirlampe, finder du Rice Paper fra HAY. Med et skelet i bambus, har lampen et let og elegant udseende, der giver en svævende og drømmeagtig fornemmelse.  Den fås i tre forskellige størrelser, med en diameter på enten 50, 60 eller 80 centimeter. Placer én stor eller en klynge af flere små rispapirlamper over sofaarrangementet, hvor de giver en god fylde og det bløde lys har en fantastisk effekt på rummet. Den simple lampe giver ro og balance i indretningen, idet den samler loftet og gulvet, og skaber en komplet enhed. Fremhæv lampen ved at hænge den op foran en farvet væg og skab derved et unikt og personligt udtryk i din indretning.

Lamper af rispapir i den moderne indretning

Uanset om man vælger lamper af rispapir, eller en lampe der er inspireret af rispapir og udført i mat glas, får man den hyggelige bløde belysning som lampen er kendt for. Det bløde og behagelige lys, skaber en afslappende stemning, som er et af de grundlæggende principper i den nordiske indretning. De semitransparente materialer, organiske former og oftest hvide eller råhvide farver er enestående i den skandinaviske stil.

Mange af de møbelklassikere, der blev designet i det 20. århundrede af danske designere, er stærkt inspireret af den asiatiske formgivning. De tidløse møbelklassikere, der blandt andet hitter i den skandinaviske indretning, passer derfor perfekt sammen med den japanske rispapirlampe. Rispapirlampen er en sand designklassiker, som aldrig går af mode. I takt med at naturmaterialerne kommer i fokus – på grund af omtanke til miljøet og ønsket om den hyggelige og afslappende belysning man opnår – er papir generelt blevet et kærkomment materiale i forbindelse med design af lamper.