Spar på strømmen


8 GODE RÅD TIL AT SPARE PÅ STRØMMEN

Det er generelt blevet dyrere at handle, opvarme boligen, producere varmt vand og ikke mindst at tænde for strømmen. Vi gør alle sammen, hvad vi kan lige nu for at handle mere økonomisk fornuftigt og for at spare på strømmen, så det ikke gør alt for ondt på pengepungen. Vi har derfor samlet 8 gode råd til dig, så du kan spare lidt mere på strømmen ved belysning, og elregningen derved ikke løber fra dig!



01
SKIFT DINE GLØDEPÆRER UD
Vidste du, at cirka hver anden person har glødepærer i hjemmet? Et af de bedste råd er derfor først og fremmest at få et overblik over dine pærer, og derefter udskifte dine glødepærer med LED-pærer. LED-pærer har nemlig et lavt energiforbrug og kræver derfor langt mindre energi til at varme op og producere den samme lyseffekt i rummet. Med en LED-pære har du også mulighed for at vælge mellem en række forskellige farvetemperaturer og lysstyrker, så du kan sætte den helt rigtige belysning og stemning i et rum.

Derudover er LED-pærer også en langtidsholdbar løsning, da de har en levetid på mellem 15.000 og helt op til 50.000 timer, hvilket svarer til omtrent 17 år ved otte timers brug hver dag året rundt sammenlignet med glødepærer, der har en levetid på omkring 1.000 timer. LED-pærer er derfor en mere miljøvenlig løsning, da de lever 15 gange længere end traditionelle glødepærer, og faktisk vil du kunne opleve en besparelse på helt op til 78% procent ved at udskifte dine glødepærer med LED, der i øvrigt også bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer. Med en LED-pære får du derfor en mere økonomisk og energivenlig løsning med flere funktioner og en længere levetid. What’s not to love?

Se vores store udvalg af LED-pærer her!


02
BRUG BÆRBARE LAMPER
For at spare lidt ekstra på strømmen kan du også med fordel benytte dig af portable lamper, som kan give dig den perfekte belysning, uden at du skal bekymre dig ekstra om elregningen. En af fordelene ved den bærbare lampe er, at den er yderst energivenlig med sit lave energiforbrug grundet det indbyggede, genopladelige batteri, som kan lagre en hel del strøm, og derudover skal de ikke være tilknyttet en strømkilde hele tiden. Du kan derfor med fordel vælge at oplade dine lamper på de tidspunkter af dagen, hvor strømmen er ekstra billig, og du skal derfor ikke have dårlig samvittighed over at have lyset tændt midt på dagen eller om aftenen, hvor strømmen også kan være ekstra dyr.

Desuden har rigtigt mange portable lamper indbygget dæmperfunktion, så hvis du kan leve med lidt mindre lys, kan du let spare endnu flere penge, idet dæmpet lys tærer mindre på batteriniveauet.

Se alle vores skønne, bærbare lamper her!

03
UDNYT DAGSLYSET
Det lyder simpelt, men det er ikke desto mindre sandt. Hvis du benytter dig af det naturlige lys i dagtimerne, behøver du ikke at have mange lamper tændt. Det bliver naturligvis en større udfordring i vinterperioden, da dagene bliver kortere, og vi får mindre og mindre dagslys. Her kan du dog sørge for at minimere brugen af dine lamper og derfor kun bruge den absolut nødvendige belysning de få steder, hvor du skal arbejde fokuseret; eksempelvis ved køkkenøen, når du skal lave mad, eller ved skrive- eller spisebordet, hvor du skal arbejde eller hjælpe med lektier. Lad alle andre unødige belysningskilder være slukkede og benyt blot de mest nødvendige lamper de absolut vigtigste steder.

En anden god måde at udnytte dagslyset kan være i form af solcellelamper! Med solcellelamper kan du nemlig benytte dig af Jordens naturlige ressourcer og oplade solcellen ved brug af sollyset via det lille batteri i toppen. Når du så tænder lampen om aftenen, bruger den nemlig af den energi, som er opladet i batteriet i løbet af dagen, og du skal derfor ikke anvende strøm til denne lampe. Solcellelamper er derfor en yderst miljøvenlig, energibesparende og ikke mindst økonomisk løsning, der ikke markerer sig på elregningen.

Solceller er også enormt smarte på udebelysning, da langt størstedelen af dem selv tænder, når de mærker, at de ikke længere bliver ladet op af solen. På den måde skal du ikke bøvle med timere eller manuel tænding, når det bliver mørkt.

Se hele vores sortiment af forskellige solcellelamper her!

04
SLUK FOR LYSET, NÅR DU GÅR UD AF ET RUM
Hav kun lyset tændt i de rum, hvor du og din nærmeste opholder jer, og sluk det med det samme, I forlader det igen. At slukke for lyset er nemlig endnu et ret simpelt, men særdeles effektivt råd, når du gerne vil minimere din elregning. Ved at slukke for fem pærer rundt i huset, når du ikke bruger dem, kan du nemlig spare en del penge om året! Det er derfor en rigtig god vane at slukke for lyset, når man forlader et rum, da man ikke altid ved med sikkerhed, hvornår man vender tilbage igen.

05
OVERVEJ OM DU SKAL INVESTERE I SMARTBELYSNING
Som udgangspunkt er smartbelysning mere energiforbrugende end klassisk belysning. Vurdér derfor selv, om det giver mening for dig at udskifte hele dit lampearsenal med pærer, der er koblet til nettet.

På den ene side bruger de mere strøm, når de er tændte, og de anvender fortsat strøm, når de er slukkede, da de altid bruger strøm til at tale med bridge, wi-fi eller bluetooth – men på den anden side kan en investering i smartpærer til hjemmets hyppigst brugte rum hjælpe de, der ikke altid husker at slukke lyset, og kan derfor være mere energibesparende på den lange bane.

De små programmérbare pærer kan indstilles til selv at slukke, når du forlader matriklen, eller når solen står op – og med diverse aggregater, der kan tilkøbes, kan du opsætte sensorer, der hjælper dit hjem med at slukke for lyset, når du ikke har brug for det. Eksempelvis kan en bevægelsessensor eller tryksensor slukke for lyset, når du forlader et lokale eller lægger dig i din seng.

Undersøg eventuelt, hvor meget strøm de forskellige smartbelysnings-løsninger bruger, og vurdér derefter selv, om det giver mening for dig og din bolig.

Se vores sortiment af smartbelysning her!

06
INDSTIL ELLER UDSKIFT DIT UDENDØRSLYS
Tag en vurdering af din udendørsbelysning! Du har måske fokuseret mere på din indendørsbelysning og de ændringer, som du kan gøre for at spare på strømmen dér, men det er helt sikkert også værd at tage et kig på lyset i dine udearealer. Du kan nemlig med fordel udskyde tændingen af udelyset en time, så det først tænder, når det er blevet fuldstændig mørkt. Du kan også overveje at have lamperne til at oplyse dine udeområder i en begrænset periode fremfor hele tiden og dermed spare mere på strømmen. Eventuelt kan du også benytte dig af udendørslamper med sensor, så lyset kun tændes, når det er helt nødvendigt, og slukkes igen automatisk, når der ikke er behov for det.

Se hele vores udvalg af udendørslamper med sensor her!

07
HOLD ØJE MED ELPRISER PÅ APPS
I dag kan du finde en app til ethvert behov, og du kan derfor naturligvis også finde en app, der viser de forskellige elpriser time for time. På den måde kan du holde skarpt øje med de tidspunkter, hvor strømmen er billigst, så du kan få mest ud af dine penge. Der kan hurtigt gå sport i, hvor meget du egentlig kan spare, og det kan blive til en leg at finde de bedste tidspunkter at anvende strømmen.

08
SKAB GODE VANER SAMMEN
Noget af det mest afgørende for at spare på strømmen i det lange løb er de gode vaner, som I skaber sammen i husstanden! Det er nemlig et kollektivt ansvar, når man er flere i hjemmet, at huske på at spare på strømmen ved at slukke for lyset i et rum, hvor man ikke længere opholder sig, eller sørge for ikke at tænde for lyset, når man går igennem en gang, eller når man hurtigt skal hente en ting på værelset. Giv efterfølgende en belønning til familien, når I sammen har sparet på strømmen måned efter måned, som et symbol på de gode vaner, I har fået skabt og vedligeholdt i fællesskab!