Vælg den rette belysning til udenfor

At vælge belysning til vores udendørsarealer, er ofte en udfordring. Dette både på grund af omfanget, men også i forhold til hvad man som menig mand selv må kaste sig i gang med. Vi har forsøgt at skabe lidt lys over landet, og samle en guide og nogle gode råd til hvordan belysningen udenfor kan tænkes med ind i havens indretning og de forskellige brugsområder der er ved et hus.

Udendørslamper = mange muligheder

Når der skal vælges udendørslamper er der et hav af muligheder. Skal det være udendørslamper med LED, og skal det være med indbygget LED eller løse lyskilder, som kan skiftes – spørgsmålene kan være mange.
Fordelen ved udendørslamper med indbygget LED er at de giver et mere ensartet lysfald, da der ikke er nogle elektriske dele såsom en fatning, der kan skygge for lyset. Fordelene ved den løse lyskilde er at du selv kan skifte den, og altid være opdateret på den nyeste teknologi.
Vi vil altid anbefale LED uanset om det er indbygget eller løse lyskilder. LED er strømbesparende og bestemt det grønne valg – en investering i LED lyskilder vil hurtigt kunne ses på strømregningen, men en anden fordel er også at de har en lang levetid – oftest helt op til 25.000 timer.

Se vores store udvalg af udendørslamper her

Hvor er det vigtigt at have lys?

Placering af udendørslamper, skal helst sidde i skabet i første hug. Installationerne er oftest dyrere udendørs, og en fejl kan blive en bekostelig affære.
I vores vejledning tager vi udgangspunkt i et klassisk etplans-parcelhus med have rundt om huset, en terrasse, en sti og en carport.
Udendørsvæglamper – vælg den rette

Udendørsvæglamper – vælg den rette

Når der skal monteres lamper på husets ydermur er det ikke altid mest korrekt at kigge på afstanden imellem dem, det er også vigtigt at kigge på selve huset. Der kan være flere ting i spil, som gør at en væglampe skal rykkes til den ene eller anden side, eller at det måske vil være bedre at undvære. Det kan fx være nedløbsrør, et køkkenvindue hvorefter hoveddøren er placeret. Det kan også være en endegavl, hvor lyset ikke vil gøre nogen gavn, da den ende af haven/området ikke anvendes når det er mørkt.

Udendørslamper til væg findes i flere forskellige stilarter, og det er vigtigt at finde den stil der passer til huset. Er det en smuk murermestervilla med flotte detaljer kan de klassiske udendørsvæglamper være ideelle, er det hus i nyere stil kan kvadratiske udendørslamper gøre det godt.

Oftest kan man, hvis man vælger de stringente og minimalistiske væglamper vælge imellem to versioner up/down eller downlight. Up/down er perfekt til ydermure med en god højde, da lyset vil reflekteres flot op og ned af husets mur. Er tagryggen på huset derimod lav, vil det måske ikke give mening med en uplight lampe, da væglampen vil komme til at hænge i en højde på omkring 170 cm og dermed vil kunne blænde forbipasserende. Desuden vil uplighten heller ikke få meget spillerum ved en lav tagryg.

Ved hoveddøren vil det ofte give mening at vælge en anden type lampe end på resten af huset, da det er her den første stemning sættes for det, der venter en indenfor.

Væglamper på huset har flere formål – de er med til at indramme huset i en smuk silhuet, de kan skabe tryghed og give lys ved hoveddøren når man skal låse op.

Find dine udendørs væglamper her

5 Udendørs væglamper

  • Cube Udendørs Væglampe fra Light-Point

  • DL31 Udendørs Væglampe fra DybergLarsen

  • Asker Udendørs Væglampe fra Norlys

  • Fjong Udendørs Væglampe fra David Superlight

  • Turaco Udendørs Væglampe fra Philips Hue

  • Gode råd:

    1. Kig på husets stil, og vælg lamper ud fra dette
    2.Vurder om det skal være uplight eller downlight
    3.Tænk i et helt billede af huset i stedet for at fokusere på lige afstand mellem lamperne

    Lamper i indkørslen

    Lamper i indkørslen

    Skal din indkørsel lyses let op, så det er nemmere at orientere sig når man skal parkere bilen i garagen eller carporten, kan der med fordel vælges pullerter. En pullert er i grove træk en lygtepæl i miniformat. Dens formål er at skabe orienteringslys ned på indkørslen, de vil altså ikke lyse hele området op. En anden mulighed er også at montere nedgravningsspots, som har samme funktion, men kan være en mere enkel og skjult løsning. Skab en smuk helhed og vælg lamper til indkørslen, som passer til væglamperne på huset.

    Er der langs din indkørsel en mur, er det også her muligt at vælge væglamper, som vil kunne give samme effekt som både pullerter og nedgravningsspots.

    Lækre lamper til din indkørsel

  • DL25 Udendørslampe – DybergLarsen

  • Asker Udendørs Pullert - Norlys

  • Lucca Udendørs Pullert – Philips Hue

  • Cube Stand Udendørslampe – Light-Point

  • Sub 1 Nedgravningsspot – Light-Point


  • Start her: Kig på din indkørsel og afgør om det skal være pullert, væglamper eller nedgravningsspots.
    Stibelysning – den ekstra hygge

    Stibelysning – den ekstra hygge

    Stibelysning giver næsten sig selv – belysning der oplyser en sti. Hvornår det er nødvendigt er lidt en temperamentssag, men i den idylliske have, hvor stien er lang, og man gerne tager en lille aftentur vil det helt sikkert give mening. Det giver også god mening på stien hen til huset, hvis haven tager sig meget mørk ud. Når der skal vælges stibelysning er der flere muligheder, men vigtigst er det at det passer til de øvrige omgivelser.

    En have med en masse højde på i form af høje og tætte træer eller busker indbyder til en ”lygtepæl” eller havelampe med lidt højde på. Haven med en flisesti og en stor grøn græsplæne vil være flot med stringente og klassiske pullerter, eller nedgravningsspots.

    En anden mulighed kunne også være flytbare hvide lamper som fx Eggy Pop fra CPH Lighting, Stone fra Oluce eller Gregg fra Foscarini.

    Et godt råd: Kend din have inden du kaster dig over stibelysning.

    3 Stilamper

  • Belvedere Clove 1 fra Flos

  • Tuar Udendørs Pullert fra Philips Hue

  • Lantern G1 fra Ligt-Point


  • Terrasse belysning

    Terrasse belysning

    Terrassen er din udendørs dagligstue og spisestue i et. Her skal der være plads til at nyde aftensmaden, og hygge i sofaen. Når vejret er godt bruger vi mange timer netop i det her område, derfor skal lyset også være i fokus for at forlænge aftenen.

    I spisestuen inde er en pendel nærmest uundværlig, men på terrassen er behovet for lys lidt anderledes, da vi er forkælet med lækkert naturligt lys. En god ide ved det udendørs spisebord kan være en eller flere To Go bordlamper, som kan placeres på bordet. Fx PC Portable fra HAY, Edison Petit fra Fatboy eller Carrie fra MENU.

    I sofagruppen eller loungeområdet på terrassen er det ideelt med en gulvlampe her er der flere muligheder, og virkelig en oplagt chance for at skabe sit helt eget udtryk.

    Udendørs gulvlamper

  • IC Udendørs Gulvlampe - Flos

  • Edison the Giant – Fatboy


  • Er terrassen i sammenhæng med huset kan det desuden give mening at montere væglamper på ydermuren, i samme stil som der ellers er valgt til huset. I bede kan pullerter give mening.

    Er du beriget med en overdækket udestue eller altan kan du indrette på næsten lige fod med indendørs, vær dog blot opmærksom på om lampen kan holde til de store temperatursvingninger, og at farven i høj solskin vil kunne falme. Formakami pendler fra &tradition er det oplagte valgte til den overdækkede oase.

    Indret således: Skab små lys oaser på terrassen, så er hyggen sikret.

    Spots i udhæng

    Ønsker du en skjult og diskret belysning er spots i udhæng den ideelle løsning. Her bliver huset, eller carporten lyst op og dine ydermure står helt rene og simple.

    Spots til udhæng fås i forskellige farver og former, og med indbygget LED eller løse lyskilder. Den klassiske spot er i samme farve som udhænget, og ofte med en GU10 led lyskilde.

    TIP: Udendørs spot til udhæng er en simpel og klassisk løsning.

    Har du spørgsmål til udendørs indbygningsspot, og hvilke muligheder der er kontakt gerne vores kundeservice på telefon 96 750 477 eller mail info@lampemesteren.dk

    Lys i blomsterbede

    Er din have anlagt med skønne og smukke blomsterbede kan belysning ved bedene forlænge glæden af dem. Du vil kunne nyde din smukke blomsterbede hele året hvis du indretter dem med lys. Afhængigt at bedets type har du forskellige muligheder.
    Du kan montere jordspyd, som oftest fungerer sådan at du kan justere lysretningen, en anden mulighed er nedgravningsspots og slutteligt er det selvfølgelig muligt med klassiske pullerter og havelamper.

    Sæt lys på: Nyd dine blomsterbede hele året! Sæt lys på…

    Belysning til blomsterbedene

  • Lily Spyd fra Philips Hue

  • Nautiluz Spyd fra Lumiere

  • Sub 2 nedgravningsspot fra Light-Point

  • Lys på din altan

    Lys på din altan

    Bor du i lejlighed og er beriget med en altan er der rig mulighed for at indrette en lille oase. Kombiner grønne planter med hyggelig belysning.

    Har du strøm på altanen kan udendørs lyskæder give både lys og hygge. Er der ikke strøm på altanen er To Go lamper en fantastisk mulighed for at skabe lys og hygge. De oplades inde og tages med udenfor.

    2 skønne lyskæder

  • Function Lyskæde – House Doctor

  • Kiki Lyskæde – Martinelli Luce


  • På næsten samme måde kan du indrette med lys i kolonihaven, her er To Go lamper igen en oplagt mulighed, da der oftest er ingen- eller begrænset strøm.

    Ingen strøm: Tag en To Go lampe med på altanen eller i kolonihaven

    Find din To Go lampe her

    Udendørslamper i kobber – eller måske en anden farve?

    En ting er at finde den rigtige model af udendørslampe, det næste er at vælge den rigtige farve. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert men en god vejledning kan være at kigge på vinduerne eller dørenes farve, men også på selve murens farve.

    Eksempler:
    Et lyst hus med hvide vinduer, her vil sorte eller galvaniserede udendørslamper være flotte.
    Et rødt murstenshus med teaktræsvinduer, her vil udendørslamper i kobber eller galvaniseret komplimentere de varme farver flot.

    Udendørslamper kobber
    Udendørslamper hvid
    Udendørslamper sort

    OBS: Bor du langs kysten hvor der er meget salt i luften, eller hvor der er meget vind og der kan opstå sandblæsning er det en fordel at vælge udendørslamper i kobber eller galvaniseret, da lakerede lamper med tid vil kunne blive sandblæst og miste noget af lakeringen.

    Udendørslamper med sensor

    Udendørslamper med sensor har i lang tid været populære. På nogle udendørslamper er sensoren indbygget, men oftest er det noget der skal eftermonteres. Placeringen af sensoren vil oftest være når man kører ind i indkørslen, og lyset dermed tænder, eller når man bevæger sig hen mod hoveddøren og der derved kommer lys.

    Nogle sensorer kan desuden indstilles så det tænder ved skumring – når mørket falder på.

    Vurder: Skal der monteres en sensor for at udnytte lyset endnu mere?

    Brug for hjælp og vejledning omkring sensor til udendørs? Kontakt vores kundeservice på mail info@lampemesteren.dk eller telefon 96 750 477

    Philips Hue Udendørslamper

    Med Philips Hue Udendørs har du virkelig mulighed for at skabe intelligent belysning. Lyset kan styres via en App på telefonen, og du har dermed mulighed for at lave forskellige regler for lyset.

    Gode ideer til anvendelse af Philips Hue udendørs

  • Tænd lyset ved huset på et bestemt klokkeslæt

  • Vælg et bestemt lysniveau til de forskellige årstider

  • Bestem på forhånd hvad der skal være tændt når du ikke er hjemme


  • Vild med gadgets: Vælg Philips Hue udendørs

    Se det store udvalg af udendørslamper fra Philips Hue her

    Udendørslamper, montering – hvad må du selv?

    Når det kommer til montering af udendørsbelysning er der nogle regler, der skal overholdes. Vi har spurgt elektrikeren om hvad man egentlig må selv – og svaret er ret entydigt.

    Man må ikke selv montere eller udskifte udendørsbelysning. Dette skal foretages af et autoriseret firma. Kontakt din lokale elektriker når du skal have udskiftet eller monteret ny belysning udendørs. Grunden til dette er at man har med faste installationer at gøre, og private må ikke selv arbejde med installationskabel.

    Du må dog gerne selv montere din juletræskæde, HVIS den blot skal monteres i udendørsstik.

    En anden ting du skal være OBS på når du investere i udendørsbelysning er hvilken klasse de har. Der findes Klasse I og Klasse II. Det er især ved ældre huse at man skal være opmærksom, da det ikke er en selvfølge at der er jord i udgangen, er der ikke dette skal din udendørslampe være klasse II. Har du jord i din tilslutning kan du frit vælge mellem klasse I og II.

    Er du i tvivl så rådgiv dig altid med en fagmand.