Tre loftlampenyheder fra tre forskellige designtraditioner – Læs om Asteria, Mesh og Arigato her!

21. januar 2022
Tre loftlampenyheder fra tre forskellige designtraditioner – Læs om Asteria, Mesh og Arigato her!
Loftlampen er en helt særlig størrelse. Den kommer i alle former og typer – og en loftlampe kan både være et anonymt medlem af dit belysningsarsenal og et stort og imponerende stykke indretningskunst. Tit og ofte er loftlampen rummets vigtigste lysgiver, og loftlampen er ofte den, der sikrer grundlinjen og udgangspunktet for resten af dit lys.

Herunder kommer vi med tre bud på tre spændende nyheder i loftlampeverden, som med sikkerhed vil pynte i netop dit hjem.

Asteria Up fra Umage

Det var i 1950erne, at skandinavisk design for alvor blev et kendt varemærke på verdensplan. Navne, så som Verner Panton, Hans Wegner, Alvar Aalto, Sven Ivar Dysthe og Bruno Matthson, sikrede, at norden manifesterede sig som hjemland for kombinationen af minimalisme og funktionalitet, og i et virvar af møbler, lamper, kunst og arkitektur blev Scandinavian Design-bevægelsen født, der stadigt den dag i dag er et af de meste velkendte og oplagte valg, når folk står overfor at skulle indrette deres hjem, kontor eller butik.

Et af de nyere design-firmaer, der bærer den skandinaviske tradition videre, er danske Umage, der fra deres base et stenkast fra Christiansborg i det centrale København skaber bæredygtige og elegante lamper og møbler.

Et af deres største lys-hits er Asteria-serien, der indeholder både bordlamper, pendler, gulvlamper og loftlamper. Lampekollektionen kendetegnes med slanke og minimalistiske streger, elegante underspillede og moderigtige nuancer og detaljer i messing eller stål – og derfor må det siges, at Umage Asteria viderefører den skandinaviske designtradition til UG med kryds og slange, og det er netop derfor, at Asteria Up loftlampen i medium Pearl White er med på denne liste.

Se hele Asteria-serien fra Umage her!

Mesh Ø72 fra Luceplan

Giorgio Armani, Memphis Group, Superleggera stolen, Arco lampen, Piaggio Vespa, Maserati Ghibli, Lamborghini Miura, Fiat 500. Har man sagt Italien, har man også sagt design – og indenfor stort set alle genre af design har det støvleformede land sat sit permanente aftryk.

Lampeverden er ingen undtagelse – og lige siden venetianske glaspustere begyndte at lave de ikoniske neoklassiske lysekroner i 18. hundredetallet, har designere og designinteresserede verden over set mod landet af vin og pasta for at finde den flamboyante og overskudshavende pendant til Skandinaviens underspillede og kølige designstil.

På trods af en lang designtradition, syner Italien ikke at løbe tør for kreativitet lige foreløbigt – og Mesh Ø72 fra Luceplan i landets designhovedstad Milano er et af de seneste supermoderne designindspark fra støvlelandet. Mesh-serien er en serie af helt unikke lamper, der ikke ligner noget, man har set før. Loftlampen Ø72 kommer med hele 96 små LED-lys, der individuelt kan dæmpes og tændes, og en fuldstændig unik og luftig konstruktion i polycarbonat og stål.

Se hele Mesh-familien her, og find den Mesh der passer til dit hjem

Arigato Loftlampe Dobbelt fra Grupa

Design er måske ikke det første man tænker på, når man tænker på Kroatien – men faktisk kan det smukke land i det nordlige Balkan bryste sig af at være hjemsted for en lang række utroligt dygtige designere; Bernado Bernardi, der blandt andet tegnede møblementet til kommunistpartiet i Kroatien, Mladen og Marijan Orešić, der især blev kendt for Uni-serien af møbler til universitetet i Zagreb, og i dag designerkollektivet Grupa, der står bag en lang række helt unikke og smukke lamper.

Grupa blev grundlagt af Filip Despot, Ivana Pavic og Tihana Taraba, og siden de tre unge designere stak hovederne sammen har de skabt fem forskellige lamper, der har fået lov at dekorere alt fra præsident Zoran Milanovic’ kontor i Zagreb til Hotel Nobu i det boheme Østlondon.

Vi har valgt den tvehovedet Arigato-loftlampe, da den for alvor repræsenterer det kroatiske lysfirmas vision og udtryk. Det lette og imødekommende design overskygges kun af lampens byggekvalitet, og det mærkes tydeligt, når man justerer på de to hoveder, at modellen er håndsamlet. Lampens arme er lette og fuldstændigt lydløse, når de bevæges – og lampens fleksibilitet gør det muligt at kaste lyset lige akkurat den vej, du har brug for.

Se Grupa Arigato her!

Fandt du ikke det du søgte…

… så er der mange andre loftlamper, hvor de tre nyheder kommer fra!

Se samtlige loftlamper hos Lampemesteren her!