Legendarisk dansk 70’er design genudgivet: se GUBIs Timberline her

26. september 2022
Legendarisk dansk 70’er design genudgivet: se GUBIs Timberline her
Timberline var et flagskib i 1970’erne for både designeren bag, Mads Caprini, men også for dansk designsprog. Lampen er paradoksalt både tidløs og et ikon for sin tidsperiode. En model af Mid Century Modern bølgen der kan bo side om side med det ultramoderne såvel som gnubbe skuldre med klassikerne. En eftertragtet sjældenhed på auktionshusene som kender kunne drive hammerslagene højt på – indtil nu.

”Et ikon vender tilbage,” står der, besøger du GUBIs hjemmeside netop nu, understøttet af et billede af den ikoniske model. ”Finurlig og elegant.” Den danske designvirksomhed har nemlig i samarbejde med Mads Caprinis søn Mikkel Caprini genudgivet Timberline.

GUBI, der er kendt for deres evne til at bringe klassiske elementer frem på knivspidsen af moderne indretning, præcist som de for nyligt gjorde med Gabriella Crespis Bohemian fra 1972 og Bill Currys Obello fra 1970, var det oplagte valg til genudgivelsen – og den version, du kan købe i dag, er helt magen til den, du kunne købe i 1970’erne.

Lampen består af tre elementer i forskellige materialer: en fod af stærkt støbejern; en skærm i lærred der smukt er foldet, og som blødgører lampens lys; og den ikoniske ryg i ege- og birkefinér der levende snurrer sig op og griber lampeskærmen.

Navnet Timberline refererer Mads Caprinis fascination af trægrænsen, der er den højde, hvor træer ikke længere kan gro. Står man ved foden af et bjerg, vil man helt sikkert opdage, at bjergets farver skifter, som man nærmer sig toppen. Fra nåletræer, til halvdøde, vindslåede træer, til græs, til sne og til bar klippe.

Trægrænsen opstår fordi træer kræver mindst én måned med gennemsnitstemperatur på over 10 grader celsius, og som man kommer op i en hvis højde, skifter klimazonen fra boreal til arktisk/alpin på grund af kulde og sne.

På et tidspunkt i den overgang findes træer, der er vindslåede, deformerede, skæve og bare på grund af hårde, kolde vinde. Fænomenet hedder Krummholz, altså skæve eller bøjede træer – og måske har netop de snoede og unikke træer inspireret Camprini til at skabe lampens ikoniske ryg.

Uanset, så er det nu muligt at købe den smukke Timberline igen. Lampens luftige og levende udtryk vil med sikkerhed pynte i både stue, værelse og på kontoret. Brug den i et hjørne, hvor dens ikoniske krop får lov at stjæle opmærksomheden – eller brug den bag sofaen, hvor Timberlines skærm kan kigge frem over sofaens ryg og give lys til en god bog.

Se GUBIs genudgivelse af Timberline her!