Relancering af det legendariske danske design fra 1970'erne: se GUBI's Timberline her.

26. september 2022
Relancering af det legendariske danske design fra 1970'erne: se GUBI's Timberline her.
Timberline var et flagskib i 1970'erne både for designeren bag Mads Caprini og for det danske designsprog. Lampen er, paradoksalt nok, tidløs og et ikon for sin tid. En model af den moderne bølge fra midten af århundredet, der både kan eksistere sammen med det ultramoderne og gnubbe skuldre med klassikerne. En eftertragtet sjældenhed i auktionshuse, som kendere kunne bære hammerslagene højt, indtil nu.

"Et ikon vender tilbage," siger han og besøger GUBI's hjemmeside lige nu, bakket op af et billede af den ikoniske model. "Finurlig og elegant." Det danske designfirma har i samarbejde med Mads Caprinis søn, Mikkel Caprini, genudgivet Timberline.

Lampen består af tre elementer i forskellige materialer: en stærk støbejernsfod, en smukt foldet lærredsskærm, der blødgør lyset fra lampen, og den ikoniske ryg i egetræ og birkefiner, der kan drejes og gribe fat om skærmen.  

Navnet Timberline refererer til Mads Caprinis fascination af trægrænsen, som er den højde, hvor træer ikke længere kan vokse. Hvis du står ved foden af et bjerg, vil du helt sikkert opdage, at bjergets farver ændrer sig, når du kommer tættere på toppen. Fra nåletræer til halvdøde, vindfældede træer, græs, sne og nøgne klipper.  

Trægrænsen opstår, fordi træer kræver mindst en måned med en gennemsnitstemperatur på mere end 10 grader celsius, og når man når en vis højde, skifter klimazonen fra boreal til arktisk/alpin på grund af kulde og sne.

På et tidspunkt i denne overgang ser man træer, der er vindblæste, deforme, forvredne og skrællede af den stærke, kolde vind. Fænomenet kaldes Krummholz, dvs. snoede eller bøjede træer, og måske har de unikke snoede træer inspireret Camprini til at skabe den ikoniske bagside af lampen.


I hvert fald er det nu muligt at købe den smukke Timberline igen. Lampens luftige og levende udtryk vil helt sikkert pynte i både stuen, soveværelset og på kontoret. Brug den i et hjørne, hvor dens ikoniske krop kan stjæle billedet, eller brug den bag sofaen, hvor Timberline-skærmen kan pege frem over sofaryggen og kaste lys over en god bog.  

Se Timberlines GUBI-relancering her!