FLOS STORIES: Parentesi - En Fortælling om Magi og Designets Dialektik

6. september 2023
FLOS STORIES: Parentesi - En Fortælling om Magi og Designets Dialektik
Forbindelser er kernen i godt design – det handler om at skabe uventede relationer mellem mennesker, objekter og teknologi. Og ingen lampe illustrerer dette bedre end Parentesi, skabt af Pio Manzù og Achille Castiglioni og produceret af Flos siden 1971. I anledning af lampens 50-års jubilæum præsenteres den nu i to dristige farver: Turquoise og Orange.

Historien om Parentesi begynder med den tragiske skæbne, der ramte den unge designer Pio Manzù, der døde alt for tidligt i 1969. På trods af at Castiglioni var bekendt med Manzùs arbejde, krydsede deres veje aldrig. Men takket være Manzùs enke blev Castiglioni præsenteret for nogle af hans tegninger, og én af dem indfangede hans opmærksomhed. Dette var begyndelsen på Parentesi-lampen: en enkel men genial idé.

Tegningen repræsenterede en lysemitterende cylindrisk beholder, der hvilede på en stang, der forbandt loft og gulv. Med en skrue kunne beholderen rotere en halv omgang og bevæge sig op og ned. Dette var grundlaget for Parentesi, der var karakteriseret ved Manzùs ønske om enkelhed og omkostningsbesparelse og Castiglionis fascination af idéen om bevægelse. Sammen med Flos' teknikere arbejdede de på at realisere denne vision, hvor lampen kunne fastholdes uden brug af en skrue ved hjælp af en metaltråd og friktion. Resultatet var en let, overkommelig og dynamisk lampe.

Parentesi var ikke kun et designikon, men også et co-design-værktøj. Lampen blev præsenteret i en nøgen emballage, to plastikskaller skabt i en enkelt form, en tilgang, der mindede om måden hvorpå Manzù udstillede mekaniske bildele som kunstværker, når han tegnede biler –heriblandt den legendariske Fiat 127. Denne tilgang understregede også produktets tilgængelighed og enkelhed.

Men historien om Parentesi handler ikke kun om design. Det handler også om respekt. Castiglioni valgte at dele forfatterskabet af lampen med sin afdøde kollega for at hylde både Manzùs intuition og den tekniske dygtighed, der gjorde lampen til virkelighed. Dette var en ædel gestus og en påmindelse om vigtigheden af at værdsætte ideer i en verden, hvor respekten for kreativitet ofte mangler.

For at fejre Parentesis 50-års jubilæum har Flos' designkuratorer, arkitekterne Calvi Brambilla, trukket på begge skaberes fantasi. De har præsenteret to specielle udgaver i farverne Turquoise og Orange Signal som en hyldest til Castiglioni og Manzù. Dette er mere end bare en nostalgisk gestus; det er et eksempel på den vedvarende dialog mellem designmestre, en samtale, der har varet i 50 år.

Parentesi-lampen forbliver en manifestation af magien i godt design og en påmindelse om, hvordan samarbejde mellem kreative sind kan skabe tidløse ikoner.

Se alle Parentesi-lamper her!

FLOS STORIES oprindelig tekst af LAURA TRALDI I FLOS STORIES issue 4