FLOS STORIES: Oplight af Jasper Morrison for vores planet!

15. marts 2024
FLOS STORIES: Oplight af Jasper Morrison for vores planet!
Hvordan adskiller man et bæredygtigt objekt fra et ikke-bæredygtigt? Det er ikke altid nemt at se ved første øjekast, især når vi har en lampe med reduceret størrelse og fejlfri linjer.

Oplight viser, at teknologisk avancerede produkter kan fremstilles med respekt for miljøet. Selvom tykkelserne er minimale, blev der ikke brugt lim til at samle de forskellige dele. De kan derfor adskilles, udskiftes individuelt og genanvendes separat afhængigt af materialet.

Først er skallen lavet af støbt aluminium, som er et let, holdbart materiale, der er nemt at genanvende. Farven består af pulverbelægning, som ikke kræver opløsningsmidler i malerprocessen, fordi selv produktionsmetoderne overvejes i den samlede miljøpåvirkning.

LED-kilden indeni Oplight er meget effektiv, det vil sige, den udsender en stor mængde lys i forhold til den forbrugte strøm, med en levetid på mere end 50.000 timer. Hvis der opstår en fejl eller mere effektive lyskilder bliver tilgængelige, kan kortet udskiftes uden at skulle kassere resten af lampen, hvilket medfører betydelige besparelser med hensyn til ressourcer.

Dette er muligt, fordi LED-kortet ikke er limet til varmeaflederen som sædvanligt, og dets udskiftning kræver ikke yderligere sofistikeret udstyr. Det kan derimod gøres af en almindelig elektriker uden at bringe lampen til butikken for opgradering.

Diffuseren, det vil sige den gennemsigtige dæksel, der også fungerer som linse, er lavet af sprøjtestøbt polykarbonat. På grund af sin fleksibilitet klikker den på plads, så den kan fjernes for at få adgang til LED-kilden og installeres igen uden at gå på kompromis med elasticiteten. Hvis den skulle gå i stykker, kan den åbenlyst genanvendes og udskiftes.

Af alle disse årsager er Oplight en fremtidssikret lampe, der er bestemt til at vare længe, og i sidste ende bliver intet spildt.

Se Oplight væglamper fra Flos her