Verdenskendt klassiker fra 1977 i ny, lækker nikkelfinish

3. juni 2024
Verdenskendt klassiker fra 1977 i ny, lækker nikkelfinish
Siden den italienske arkitekt og interiørdesigner Vico Magistretti designede Atollo Bordlampe tilbage i 1977, har netop denne model stået som arketypen på den klassiske designerbordlampe. Allerede i 1979 vandt lampen designerprisen Compasso d’Oro og er siden blevet udstillet på bl.a. ’Museum of Modern Art’ i New York, ’Kunstgewerbe Museum’ i Zürich og ’Museum Für Kunst und Gewerbe’ i Hamborg.

Atollo er en skøn opvisning i enkle, geometriske former, der smukt forener sig med hinanden. Den cylindriske base yder stabilitet, mens den kegleformede spids skaber et perfekt balancepunkt for den halvkugleformede skærm. Gennem det særlige minimalistiske og formorienterede udtryk, der præger Atollo bordlampe, er Magistretti gået forud for sin tid med denne skønne kreation, hvis monokrome, metalliske overflade understreger dens stilfulde simplicitet. Indtil videre har lampen kunnet fås i hvid, sort, guld og bronze. Nu kommer den imidlertid også i en blank nikkelfinish med et hypermoderne udtryk, der smukt understøtter det minimalistiske design.

Lampen er bestykket med to standardfatninger, der befinder sig oppe under skærmen. Da skærmen er af metal, trænger lyset ikke ud men dirigeres alt sammen ned mod lysudgangen i bunden, så der opstår et effektivt downlight, der samtidig retter fokus mod den smukt formede base. Skærmens halvkugleform forhindrer lyset i at blænde ud til siderne, så man er sikret et direkte lys men i en behagelig kvalitet.

Atollo Bordlampe kommer i tre udgaver: 238 Small, 239 Medium og 233 Large. Model 238 har en almindelig trykkontakt, mens kontakten på model 239 og 233 har en indbygget dæmpningsfunktion, der giver mulighed for justering af lysstyrken, så man har en passende belysning til enhver lejlighed, ethvert tidspunkt og ethvert formål. Med en højde og diameter på 70x50 cm. kan Large-udgaven også fint fungere som gulvlampe.

Se hele Atollo-serien her.