100 års fødselsdag markerer Gabriella Crespis designmæssige genfødsel – Se GUBIs Bohemian 72 her!

18. februar 2022
100 års fødselsdag markerer Gabriella Crespis designmæssige genfødsel – Se GUBIs Bohemian 72 her!
GUBI genintroducerer Gabriella Crespi til en ny generation af designinteresserede på den epokegørende designers fødselsdag. 100 år kunne hun være blevet – fem år efter hendes død – og trods at den egentlige kollektion er fra 72, så er den mere aktuel end nogensinde.

Det danske designfirma fejrer Crespis fødselsdag og hendes sans for det naturlige, det luftige og det boheme. Den milanesiske designer tegnede serien Bohemian 72, som navnet antyder, i 1972, og serien var oprindeligt tiltænkt som møbler til private kunder og hendes egen terrasse. Selvom kollektionen blev tegnet for præcis 50 år siden, så er den akkurat ligeså relevant i dag, som den var dengang.

Luftigheden gennemsøler hele kollektionen – lampen især – og man mærker tydeligt Crespis præg. Som altid arbejder hun i naturmaterialer, og hendes enorme begejstring for rotting betyder også, at spanskrørsmaterialet får lov at forme den smukke gulvlampe.

Det sofistikerede design vidner om den milanesiske designers livslange fascination af østen – og den smukke gulvlampe passer akkurat ligeså smukt ind i indretningen i en indisk Ashram såvel som i en moderne lejlighed i Indre København. De små uperfektheder i rottingmaterialet giver lampen lune, liv og et organisk udtryk, og når lampen tændes danner mellemrummene mellem rottingrørene skyggespil og lyskegler langs gulv og væg – når lampen er slukket betyder mellemrummene at luft og naturligt lys kan vandre gennem formen.

Det luftige, organiske og næsten levende får lov at tage højsædet i designet, og det er ikke helt tilfældigt, at GUBI netop ny ønsker at udgive et af Crespis legendariske værker.

GUBI Under Åben Himmel

”GUBI Goes Al Fresco,” står der med store bogstaver til det virtuelle præsentationsmøde, som GUBI arrangerede tidligere på året. GUBI i åben luft. Bag teksten vises forskellige billeder af middelhavslandskaber med svedent gult græs, turkis vand og solbadende terrassemøbler, indtil teten tages af Marie Kirstine Schmidt, der stolt præsenterer GUBIs nye serier af udemøbler.

Rummet, der eksisterer mellem ude og inde, er i fokus – og som Schmidt pointerer, har corona-krisen med sine hjemmearbejdsdage og arbejdsstedsfrihed betydet, at vi er blevet friere til at bevæge os rundt. Derfor er årets fokus på overgangsstedet mellem ude og inde, hjemme og afsted – og netop derfor er Crespis designs nu mere i fokus end nogensinde.

”Gabriella Crespi havde et enormt talent for at navigere stederne mellem ude og inde, og lod aldrig noget blokere lyset og luften der flyder gennem hendes hjem,” siger Marie Kirstine Schmidt, og det er netop det, der er afgørende for den nye Bohemian 72 serie.

Lys og luft betyder et langt og lykkeligt liv

Spiritualitet spillede altid en stor rolle i Gabriella Crespis designs – og med dyb respekt for naturens kosmiske energi lod hun aldrig hendes designs blokere for vinduer, naturligt lys og naturen. Det havde en stor betydning for designeren, at lyset og energien kunne vandre frit i lokalet – hvilket mærkes tydeligt på den smukke boheme serie.

I 1985 forlod hun sit liv som designer for at leve et liv i spiritualitetens tegn, og hun rejste til Indien, hvor hun boede i to årtier. Efterfølgende har Gabriella Crespi kun sporadisk bevæget sig ind i designverdenen for kort og drypvist at udgive ting – som i 2008, hvor hun i samarbejde med Stella McCartney genudgav en kollektion af smykker for at samle penge til Shree Baba Haidakhan Charitable and Research Hospital i Indien.

Havde Crespi levet i dag, ville hun være fyldt 100 år – hun døde for fem år siden i en alder af 95, men takket være hendes datter Elisabetta, der driver Crespi Archive, og firmaer som GUBI, der genudgiver, genopliver og dermed genintroducerer nye generationer af designinteresserede til legendariske porteføljer og eftermæler, består hendes designs som fortsat tidløse.

Endnu engang er det lykkedes det danske firma at genintroducere en legendarisk designer til et yngre publikum, præcist som de gjorde med blandt andre Bill Curry, Greta M. Grossmann og Paavo Tynell, og GUBI’s blik for det tidløse er fortsat knivskarpt med 20/20 syn.

Se Bohemian 72 gulvlampen her