Lampedesign fra det ydre rum | Se Studio Job x Seletti: Roswell

9. januar 2023
Lampedesign fra det ydre rum | Se Studio Job x Seletti: Roswell
Flyvende tallerkener, vejrballoner, koldkrigs hemmeligheder, løgne og forandrende, uforklarlige historier. Den store fascination for Roswell-hændelsen i 1947 er forståelig, uanset om du er inkarneret konspirationsteoretiker eller bare nysgerrig på, om der findes mere mellem himmel og jord. 75 år siden hændelsen er historien om den nedstyrtede UFO stadigt fyldt med løse ender – og mysteriet har skabt tonsvis af forundring og forbløffelse, der provokerer både fornuften og fantasien hos de, der dykker ned i fortællingen.  

Langs de støvede veje i ørkenbyen Roswell står store space-pop-skilte med små grønne mænd, der reklamerer for moteller, donuts og fastfood. Uanset om der reelt styrede en flyvende tallerken ned i byen i New Mexico for et trekvart århundrede siden, så har historien inspireret mange – og de seneste, der er blevet inspireret, er Seletti og Studio Job, der nu udgiver Roswell-lampen.  

Dækhistorier, det amerikanske militær og italienske og belgiske designere.


Italienske Seletti er kendt for ikke at kende til selvfølgeligheden. Der er intet i deres lampearsenal, der ligner noget, man har set før – og når de slår sig sammen med belgiske Studio Job, som er blevet beskrevet som værende ”high end kitsch” af The New York Times, ved man aldrig, hvad der kan ske.  

De to virksomheder har før arbejdet sammen, og har i samarbejde blandt andet skabt den vrede Cujo The Cat, der lades op med en USB i bagenden, og Blow Gospel Virgin Mary, der er en væglampe med en illustration af Moder Maria, der har fået en grafisk overhaling – og med så unik en portefølje er det måske ikke så besynderligt, at Studio Job og Seletti har kastet sig over Roswell-hændelsen.  

Lampen er skabt i epoxy resin, og er formet som en klassisk flyvende tallerken, som man kender dem fra kult rumvæsen-film – inklusiv en kegleformet stråle der kan løfte køer og mennesker ombord til undersøgelse. Når lampen tændes lyser søjlen op sammen med små lysspots langs rumskibets kant. Den lille UFO er klar til at flyve hjemmet rundt helt uden kabler – og når den flyvende tallerken bliver træt lades det lille 2600mA litiumbatteri let op med medfølgende oplader.

Design fra det ydre rum der kommer i fred


På sin bondegård en times kørsel nord for Roswell fandt bondemanden W.W. Brazel en bunke sølvpapir, gummibånd og papir i sommeren 1947. Han alarmerede hurtigt den lokale sherif George Wilcox, som kørte  forbi, og som straks alarmerede den kommanderende officer hos Roswell Army Air Field.

Allerede dagen efter udkom en pressemeddelelse fra militærbasen, der bekræftede, at den amerikanske hær på bondegården i sydveststaten var kommet i besiddelse af en flyvende tallerken – men allerede kort efter blev UFO-historien skudt ned af U.S. Army, der skrev, at rumskibet faktisk var en vejrballon.  

Uanset, så var der stadigt mange, der mente, at vejrballon-historien var et ‘cover-up’ for at skjule den udenjordiske sandhed – og i 1994 erkendte The U.S. Airforce, at det, der blev fundet i nærheden af Roswell, ikke var en vejrballon, men i stedet et hemmeligt koldkrigsprojekt, som skulle kunne måle atomprøvesprængninger.  

Ligegyldigt om du mener, at Roswell fra Seletti og Studio Job er en flyvende tallerken, en vejrballon eller et hemmeligt våben i den kolde krig, så får du en designerlampe, der kan tænde fantasien og skabe spænding og stemning i indretningen – og måske kan den inspirere dig til at søge sandheden.

I want to believe.  

Se Roswell her