Vilhelm Lauritzen klassiker fra 1956 genfødt: Se VL 56 pendel her!

20. september 2023
Vilhelm Lauritzen klassiker fra 1956 genfødt: Se VL 56 pendel her!
Nu udkommer ikonisk pendel fra legendarisk modernistisk arkitekt. VL 56 pendlen blev oprindeligt tegnet af den danske arkitekt Vilhelm Lauritzen i 1956, og udkommer nu takket være Louis Poulsen. Der er foretaget små ændringer i forbindelse med genudgivelsen, men lampen er i udgangspunktet den samme, som Lauritzen skabte.

Lampen udkommer i to varianter, og kan købes i både krom og messing. Omkring åbningen i bunden af pendlen findes et stråleformet hulmønster, der sikrer en blødere overgang mellem lys og mørke, og som sikrer et blødt og smukt lysmønster på skærm og omkring lampen.

VL 56 blev oprindeligt tegnet til Folkets Hus på Vesterbro i København, der var et mødested for arbejderbevægelsen. Folkets Hus blev indviet i 1956, og lukkede i 1990’erne, hvorefter bygningen blev omdannet til spillestedet Vega, som de musikinteresserede der har besøgt København uden tvivl kender. Bygningen var et helhedskunstværk, hvor Lauritzen havde tegnet alt – både dørhåndtag, trapper, stikkontakter, møbler og lamper. Besøger man spillestedet Vega i dag vil man stadigt se VL 56 pendlerne hænge over baren ved siden af koncertsalen.

Vilhelm Lauritzen var en af de vigtigste figurer i udbredelsen af modernismen i Danmark. Arkitekten, der står bag en lang række ikoniske bygninger i København og sågar den danske ambassade i Washington D.C., har modtaget både Eckersbergs Medalje i 1941, C.F. Hansen Medajlen 1954 og Akedemisk Arkitektforeningens æresmedalje. Han var dansk repræsentant for CIAM - en arkitektsammenslutning for modernismens arkitekter, der blandt andet husede navne som Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage og Le Corbusier – og han står bag nogle af sin samtids mest unikke bygninger, blandt andet Daells Varehus, Radiohuset på Frederiksberg og de gamle terminalbygninger i Københavns Lufthavn.

Med en VL 56 lampe køber du ikke bare et stykke belysning – du køber et stykke dansk designhistorie.

Køb VL 56 i både messing og højglasforkromet her!

Bemærk: messinglampen er ubehandlet, og vil derfor patinere yndefuldt over tid.